Een goed klimaat in gebouwen is belangrijk. Het zorgt ervoor dat medewerkers gezond en prettig kunnen werken. Optimaal werkende installaties zijn daarbij essentieel. Er is altijd ruimte voor verbeteringen. Duurzaamheid is een belangrijke factor, ook als het gaat om beheer en onderhoud. En met een goede aanpak kun je ook nog eens kosten besparen.

Binnen de post-mbo opleiding MIT-W is de richting Technisch beheer en onderhoud (TBO) te kiezen. Deze module is ook alleenstaand te volgen, mits er voldoende voorkennis aanwezig is.

Uitdagingen

Als technicus beheer en onderhoud werk je bij een installatiebedrijf of technische dienst. Je houdt je bezig met het beheer van gebouwgebonden installaties in bedrijfs- en utiliteitsgebouwen. Je verricht beheer- en onderhoudsactiviteiten, kijkt naar wenselijke aanpassingen en optimalisaties en houdt zicht op de bijbehorende consequenties qua kosten. Dit doe je met behulp van de juiste inspectie- en onderhoudsmethoden. Jouw uitdaging: kosten, uitval en storingen omlaag, snelheid, kwaliteit en winst omhoog.

Wettelijke eisen

Installaties moeten voldoen aan wettelijke eisen. Ook certificeringen als BREAAM, LEED, en WELL spelen een steeds grotere rol. Daar vertellen we je graag meer over.  

Ervaren installatiedeskundigen uit de praktijk

De cursus wordt gegeven door ervaren installatiedeskundigen die dagelijks werken in het beheer en onderhoud.

 • Belang van duurzaam beheer en onderhoud;
  prestatieverbetering voor people, profit en planet.
 • Contractmanagement;
  verschillende contractvormen, communicatie opdrachtgever – opdrachtnemer, leveringsvoorwaarden en aansprakelijkheid.
 • Prestatie-indicatoren
 • Monitoren, kwaliteitsverbetering
 • Stappenplan, kerngetallen, kosten en baten
 • Kerndocument; gebouwhandleiding
 • Functionele inspectiemethode: FMEA (Failure Modes and Effects Analysis)
 • Opleveringsprocedure
 • Bepalen van de onderhoudsbehoefte aan de hand van de NEN 2767-methodiek

Je leert aan de hand van uiteenlopende praktijkvoorbeelden. Op de praktijkdag bezoek je een complex utiliteitsgebouw met installatie om de theorie te toetsen aan de praktijk. Aan het eind van de cursus ontvang je bij goed gevolg een certificaat.

 

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.