Van havo naar mbo

Op 4 havo blijven zitten of gezakt voor je examen? Als je geen zin hebt om een jaar over te doen, bouw dan verder aan je toekomst bij het Summa College. Leer een praktisch beroep met veel mogelijkheden op het mbo.

Als je 16 jaar of ouder bent en een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo hebt, dan kun je bij het Summa College direct starten aan een vakgerichte opleiding. Na je opleiding ga je aan het werk of studeer je verder aan het hbo.

60 opleidingen

Je bent als havist bij wel 60 opleidingen welkom. Het kan echter zijn dat de opleiding van je keuze voor komend schooljaar al vol is. Bij de opleidingspagina vind je meer informatie. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op, dan kijken we mee.

Versneld je opleiding afronden

Een aantal van onze opleidingen is extra geschikt voor havisten. Ook zijn er voor havisten speciale trajecten mogelijk om een opleiding versneld te doorlopen. Hieronder een selectie interessante opleidingen:

 • Junior productmanager fashion voor havisten in 2 jaar
  Heb jij ‘passion for fashion’? Ben je geïnteresseerd in de inkoop, ontwikkeling, productie en verkoop van kleding? Of wil je snel en goed voorbereid doorstromen naar een modeopleiding op hbo-niveau? Doe dan de versnelde opleiding Junior productmanager fashion (Fashion Management)! Je wordt in 2 jaar klaargestoomd voor het hbo.
 • Technische topopleidingen voor havisten
  Ben je geïnteresseerd in techniek en de automotive branche? Wil je én sleutelen én je hersens gebruiken? Check deze opleidingen.
  Technisch specialist personenauto's
  Technicus automotive engineering

 • Engelstalige opleiding Engineering
  Beheers je de Engelse taal en wil jij internationaal gaan samenwerken in engineering? Volg dan de opleiding Summa international engineering. Je leert alles van mechatronica, werktuigbouw, productontwikkeling en oplossingen voor de maatschappij.

Bekijk hier alle opleidingen van het Summa College.

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.