Van havo naar mbo
Het mbo kan een goed alternatief zijn wanneer je moeite hebt met de havo of nog niet klaar bent voor het hbo. Wij bieden beroepsgerichte opleidingen met veel praktijklessen en stages. Met een mbo-diploma kun je aan het werk of doorstromen naar het hbo. Het hebben van een mbo-diploma geeft je vaak al een voorsprong op het hbo. Je hebt tenslotte al veel praktijkervaring opgedaan, samengewerkt in projecten met andere studenten en geleerd om jezelf te presenteren.
Als je 16 jaar of ouder bent en een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo hebt, dan kun je bij het Summa College direct starten aan een vakgerichte opleiding.
60 opleidingen
Je bent als havist bij wel 60 opleidingen welkom. Het kan echter zijn dat de opleiding van je keuze voor komend schooljaar al vol is. Bij de opleidingspagina vind je meer informatie. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op, dan kijken we mee.
Versneld je opleiding afronden
Een aantal van onze opleidingen is extra geschikt voor havisten. Ook zijn er voor havisten speciale trajecten mogelijk om een opleiding versneld te doorlopen. Hieronder een selectie interessante opleidingen:
- Technische topopleidingen voor havisten
Ben je geïnteresseerd in techniek en de automotive branche? Wil je én sleutelen én je hersens gebruiken? Check deze opleidingen.
Technisch specialist personenauto's
Technicus automotive engineering - Engelstalige opleiding Engineering
Beheers je de Engelse taal en wil jij internationaal gaan samenwerken in engineering? Volg dan de opleiding Summa international engineering. Je leert alles van mechatronica, werktuigbouw, productontwikkeling en oplossingen voor de maatschappij. - Laboratorium
Gediplomeerde havisten met wiskunde en scheikunde in hun pakket kunnen instromen in het tweede leerjaar van opleidingen.
Allround laborant (bol)
Analist (bol) - Juridische beroepen
Lijkt werken als juridisch-administratief medewerker of medewerker human resource management je iets? Dan kun je als havist in aanmerking komen voor een verkort traject.
Medewerker human resource management HRM) (bbl)
Juridisch-adminstratief dienstverlener (JAD) (bol) - Opticien
Opticien is een divers vak met veel disciplines. Je geeft advies, bent klantgericht en doet oogmetingen Alles om ervoor te zorgen dat de klant geholpen wordt aan de juiste bril of lenzen. Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo naar bijvoorbeeld de opleiding optometrie. - Opleiding voor Operator C, niveau 4 (bbl)
De opleiding Operator C heeft een opleidingsduur van vier jaar. Havisten met of zonder een diploma van minimaal 16 jaar oud kunnen de opleiding verkort volgen. Afhankelijk van je vooropleiding en je vakkenpakket kun je instromen in het 3e leerjaar.
Bekijk hier alle opleidingen van het Summa College.
“Op het mbo ben ik volwassener geworden”
Freek Bakermans is na zijn hbo-studie bij een deurwaarderskantoor gaan werken. Mede dankzij een stageperiode die hij tijdens zijn opleiding bij het Summa College op hetzelfde kantoor liep.
Na zijn mbo-studie juridisch medewerker koos Freek voor de hbo-opleiding financieel management. Dat bleek niet de juiste richting te zijn. “Te veel belastingrecht.” Via een studieloopbaantraject kwam hij uit bij de studie HRM, personeelsmanagement. Dit bleek voor hem wél de juiste keuze.
Verantwoordelijkheid
“Ondanks het feit dat ik een andere richting ben ingeslagen, heb ik veel gehad aan het mbo”, zegt Freek. “Ik was vaak wat afwachtend, op het mbo heb ik geleerd om mezelf meer te laten gelden. Daardoor durfde ik op het hbo bij teamopdrachten onder meer het initiatief te nemen om teamvoorzitter te worden.” Volgens Freek is hij op het mbo volwassen geworden. “Ook door de stages. Ik heb geleerd om goed samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen.”
Van stage naar werk
Een mbo-stage heeft hem ook zijn huidige baan opgeleverd. Freek: “Ik liep stage bij een deurwaarderskantoor op de administratie. Daar ben ik tijdens de hbo-opleiding als oproepkracht blijven werken. Ik kon er ook mijn afstudeeropdracht voor de HRM-studie doen. En nu werk ik er als HR-medewerker. Dus ja, het mbo heeft me veel gebracht.”
“De praktijk is belangrijk voor je ontwikkeling”
“De weg via de havo is sneller, de weg via het mbo is rijker.” Djes Koekendorp zou na het vmbo altijd voor een mbo-opleiding kiezen. Hij deed het en ervaart nu de voordelen als hbo-student.
Djes is tweedejaars student hbo social studies. “Met twintig jaar had ik mijn mbo-diploma. Ik vond mezelf te jong om te werken, daarom besloot ik door te leren.” De hbo-opleiding sport en bewegingseducatie sloot perfect aan bij zijn mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator, toch koos hij voor social studies. “Dit past beter bij me, na de opleiding wil ik mensen op weg helpen bij problemen in de samenleving.”
Veel plezier
Juist door de mbo-opleiding wist hij beter welke hbo-opleiding hij wilde volgen. “Ik heb hier sowieso veel plezier van mijn mbo-tijd”, vertelt Djes. “Presenteren, voor een groep staan, dat heb ik tijdens de mbo-studie veel gedaan. Havoleerlingen hebben daar meer moeite mee. Ook weet je als mbo’er hoe je de theorie naar de praktijk vertaalt.”
Praktijkervaring
Als belangrijkste voordeel van het mbo noemt Djes de praktijkervaring. “Die is echt belangrijk voor je ontwikkeling, tijdens stages leer je hoe het werkt en hoe je zelf in elkaar zit. Ik zou dan ook altijd voor het mbo kiezen na het vmbo.”
“Die werkervaring, die missen havo-studenten”
“Bij Summa College ben ik als persoon veranderd. Vooral omdat ik écht bezig was met een vak te leren dat ik wilde.” Aldus Rachelle Messelaar, eerstejaars hbo-student International and European Law.
Ze zit nog maar in het eerste jaar van het hbo, toch weet Rachelle al dat ze na het hbo nog naar de universiteit wil. “Ik vind studeren geweldig. Dat is niet altijd zo geweest. Het vmbo vond ik verschrikkelijk, vooral doordat je vakken leert waarvan je weet dat je er niks aan hebt. Bij Summa heb ik een juridische opleiding gedaan. Toen ben ik leren leuk gaan vinden.”
Studentenraad
Het mbo heeft haar veel gebracht, zegt Rachelle. “Ik heb stagelopen bij een advocatenkantoor op Malta en het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch. Zo leer je het werkveld kennen, maar bijvoorbeeld ook om samen te werken in een team.” Rachelle heeft drie jaar in de studentenraad van Summa gezeten. “Daar heb ik onder meer leren presenteren en campagne voeren. We wilden de bekendheid van de raad vergroten. Dat is gelukt, daar ben ik trots op.”
Ontwikkeling
Rachelle is blij dat ze na het vmbo niet naar de havo is gegaan. “De werkervaring die ik op het mbo heb opgedaan, die missen havo-studenten. Ook heb ik veel over mezelf geleerd en me goed ontwikkeld. Daar pluk ik nu de vruchten van.”
“De havisten vinden dat ik veel weet”
Bregje Hermkens studeert binnenkort af bij de hbo-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. Aan het begin van de studie merkte ze dat ze een voorsprong had op havo-studenten. Zowel qua kennis als vaardigheden.
Op de middelbare school was het voor Bregje al duidelijk dat ze voor de reclassering wilde werken. “Cliënten begeleiden en samen proberen gedragsverandering te realiseren, dat ligt me.” Ze koos voor een juridische opleiding met een sociaal-maatschappelijke richting bij Summa College, om daarna door te stromen naar het hbo.
Stage-ervaring
Bregje heeft op het hbo veel profijt van haar mbo-opleiding, zegt ze. “Op het mbo heb ik twee stages gelopen, waardoor ik een goed beeld heb van het werkveld. Ik weet hoe het in de praktijk werkt en hoe je met mensen omgaat. Havisten hebben die stage-ervaringen niet. Zij waren in het begin verbaasd dat ik al veel wist. Doordat ik weet hoe het in de praktijk werkt, kan ik theorie tijdens mijn hbo meteen koppelen aan de praktijk.”
Perfecte tussenstap
Een mbo-opleiding is een goede basis voor het hbo, vindt Bregje. “Zeker als je net als ik weet welke richting je op wilt, is het mbo na het vmbo of na 3 of 4 havo een perfecte tussenstap. Je krijgt dan bovendien geen biologie of geschiedenis, maar beroepsgerichte vakken. Dat motiveert.”