Van havo naar mbo

Het mbo kan een goed alternatief zijn wanneer je moeite hebt met de havo of nog niet klaar bent voor het hbo. Wij bieden beroepsgerichte opleidingen met veel praktijklessen en stages. Met een mbo-diploma kun je aan het werk of doorstromen naar het hbo. Het hebben van een mbo-diploma geeft je vaak al een voorsprong op het hbo. Je hebt tenslotte al veel praktijkervaring opgedaan, samengewerkt in projecten met andere studenten en geleerd om jezelf te presenteren.

Als je 16 jaar of ouder bent en een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo hebt, dan kun je bij het Summa College direct starten aan een vakgerichte opleiding.

60 opleidingen

Je bent als havist bij wel 60 opleidingen welkom. Het kan echter zijn dat de opleiding van je keuze voor komend schooljaar al vol is. Bij de opleidingspagina vind je meer informatie. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op, dan kijken we mee.

Versneld je opleiding afronden

Een aantal van onze opleidingen is extra geschikt voor havisten. Ook zijn er voor havisten speciale trajecten mogelijk om een opleiding versneld te doorlopen. Hieronder een selectie interessante opleidingen:

 • Technische topopleidingen voor havisten
  Ben je geïnteresseerd in techniek en de automotive branche? Wil je én sleutelen én je hersens gebruiken? Check deze opleidingen.
  Technisch specialist personenauto's
  Technicus automotive engineering

 • Engelstalige opleiding Engineering
  Beheers je de Engelse taal en wil jij internationaal gaan samenwerken in engineering? Volg dan de opleiding Summa international engineering. Je leert alles van mechatronica, werktuigbouw, productontwikkeling en oplossingen voor de maatschappij.

 • Laboratorium
  Gediplomeerde havisten met wiskunde en scheikunde in hun pakket kunnen instromen in het tweede leerjaar van opleidingen.
  Allround laborant (bol)
  Analist (bol)


 • Juridische beroepen
  Lijkt werken als juridisch-administratief medewerker of medewerker human resource management je iets? Dan kun je als havist in aanmerking komen voor een verkort traject.
  Medewerker human resource management HRM) (bbl)
  Juridisch-adminstratief dienstverlener (JAD) (bol)

 • Opticien
  Opticien is een divers vak met veel disciplines. Je geeft advies, bent klantgericht en doet oogmetingen Alles om ervoor te zorgen dat de klant geholpen wordt aan de juiste bril of lenzen. Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo naar bijvoorbeeld de opleiding optometrie.

 • Opleiding voor Operator C, niveau 4 (bbl)
  De opleiding Operator C heeft een opleidingsduur van vier jaar. Havisten met of zonder een diploma van minimaal 16 jaar oud kunnen de opleiding verkort volgen. Afhankelijk van je vooropleiding en je vakkenpakket kun je instromen in het 3e leerjaar.

Bekijk hier alle opleidingen van het Summa College.

“Op het mbo ben ik volwassener geworden”

Freek Bakermans

ging van mbo naar hbo

Lees meer

“De praktijk is belangrijk voor je ontwikkeling”

Djes Koekendorp

ging van mbo naar hbo

Lees meer

“Die werkervaring, die missen havo-studenten”

Rachelle Messelaar

ging van mbo naar hbo

Lees meer

“De havisten vinden dat ik veel weet”

Bregje Hermkens

ging van mbo naar hbo

Lees meer

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.