Middenkaderfunctionaris bouw - Architectuur (bol)

Bouwtekeningen maken en gebouwen mede ontwerpen

goed met cijfers
nauwkeurig
plannen - organiseren
technisch inzicht
zelfstandig
Wil je werken binnen de bouwwereld of de architectuur? Dan ben je met de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw - Architectuur op de juiste plek.
Play
Play
Play

Het ontwerpen en tekenen (modelleren) van gebouwen moet bijzonder nauwkeurig gebeuren. Tijdens deze opleiding leer jij hoe dat moet. Je leert oplossingen toepassen in het ontwerpproces van gebouwen. Soms teken je hele gebouwen of delen daarvan. Je hebt oog voor hoe een gebouw er uitziet en welke functies het heeft.

Op onze school en in de beroepspraktijk leer je omgaan met programma’s als Archicad, Revit en Autocad. Je maakt bouwtekeningen en 3D modellen. Je leert deze ontwerpen te presenteren en zorgt ervoor dat ze voldoen aan de geldende wettelijke eisen.

Bouwen in de ruimtelijke omgeving met oog voor vorm, duurzaamheid en comfort voor de gebruikers is jouw ding!

Vragen

Met de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw - Architectuur kun je gaan werken bij diverse bedrijven die zich bezig houden met de gebouwde omgeving. Deze bedrijven zijn vaak gespecialiseerd en actief bezig met het ontwerpen, constructief vormgeven, realiseren, onderhouden en beheren van gebouwen.

Je kunt aan het werk bij een architecten- of adviesbureau, constructeursbureau, bouwbedrijf of projectontwikkelaar. Daar word je bijvoorbeeld werkvoorbereider, tekenaar of uitvoerder. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Bouwkunde of Architectuur.

De opleiding duurt vier jaar. Het eerste leerjaar ga je naar school, aan het einde van het eerste leerjaar ga je een periode stage lopen. In leerjaar 2 en 3 is er ook een stageperiode. In leerjaar vier ga je vier dagen stage lopen en een dag in de week naar school.

Je kunt zelf een stagebedrijf zoeken dat het beste past bij jouw interesses. Tijdens je studie kom je in contact met veel potentiële werkgevers in de regio die je verder kunnen helpen in je carrière.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2. Wij gaan met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Of;
  • diploma mbo niveau 3.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Techniek in je pakket hebt gehad.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Zit je in 4 of 5 havo, heb je een havo of vwo-diploma of kom je van het hbo? Dan kun je mogelijk instromen in het 2e of 3e leerjaar. Tijdens een persoonlijk gesprek bekijken we of je hiervoor in aanmerking komt en bepalen we de duur van je opleiding.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

E-mail
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

Instagram
DM naar @summabouw

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze