Kleren maken de man. En jij maakt de kleren!
Mode is helemaal jouw ding. Je wordt vrolijk van chique, moderne of opvallende outfits. En als allround medewerker mode/maatkleding maak je ze zelf.
Je ontwikkelt een kledingstuk, tekent de technische tekening en maakt daar een patroon van. Aan de hand hiervan maak je bijvoorbeeld die perfect afgewerkte broek, jas, bloes of jurk. De naaimachine is daarbij je belangrijkste hulpmiddel. Op verzoek van de klant ben je ook in staat kleding en patronen aan te passen.
Op school leer je patroontekenen, naai- en perstechnieken en leer je werken met verschillende soorten stoffen. Ook aan de afwerking van een kledingstuk besteden we veel aandacht. We vinden het belangrijk dat je kritisch op je werk bent; de klant is tenslotte koning en die moet tevreden zijn. Je leert ook om een goede planning te maken en om collega’s aan te sturen. Ook krijg je les in commercie en financiën.
“Ik heb een blouse gemaakt die ik graag draag”
Vera SmeetsStudent Allround medewerker mode/maatkleding
Lees meer“Ik heb een blouse gemaakt die ik graag draag”
“Je leert in deze opleiding het hele proces van ontwerpen en patroontekenen tot en met het in elkaar zetten en naaien. Bij patroontekenen teken je alle delen apart: armen, voorkant, achterkant, borstzakje, knoopsluiting, noem maar op. Dat patroon leg je op een stof en knip je uit. Vervolgens naai je alles aan elkaar. Vorig jaar heb ik een blouse gemaakt die ik nog steeds draag. Het leukste vak is script: dit is een integrale opdracht waarin alle vakken samenkomen. Je krijgt een bepaald thema aangereikt, daarbinnen bepaal en bedenk je zelf hoe het kledingstuk eruit komt te zien. Daarbij pas je alle geleerde technieken, theorieën en kennis toe. Vorig jaar hebben we een rok en broek gemaakt, dit jaar een blouse en de volgende periode een jurk. Echt een leuk en uitdagend vak!”
Als allround medewerker mode/maatkleding werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Bijvoorbeeld in een naaiatelier, confectiebedrijf of (groot)winkelbedrijf. Je kunt ook doorleren aan de niveau 4 opleiding Specialist mode/maatkleding.
Je gaat 5 dagen per week naar school. Hier volg je theoretische lessen, maar vooral praktijklessen. In het eerste en tweede leerjaar ga je 10 weken op blokstage, waarbij je 5 dagen per week werkt bij een erkend leerbedrijf. In het derde leerjaar ga je een half schooljaar op stage.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld bedraagt 1.155 euro per jaar.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli de kosten van de leermiddelen bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo basisberoepsopleiding niveau 2.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Fashion: naaimachine of 3D-printer?
Marnie Douven won de Innovation Award tijdens WAAH! met een broekpak dat zij maakte met behulp van een 3D-printer.
Doe mij maar een outfit in 2D
Studenten van Summa Fashion maakten een kledingcollectie in 2D tijdens een speciale projectweek.
Handwerken in Tallinn
In Estland is 'handwerken' het keyword, zo ontdekte Vera tijdens haar uitwisseling.
Vraag 't het Infopunt
Het Infopunt staat tijdens kantooruren klaar voor al jouw vragen over opleidingen en cursussen. Stel jouw vraag via onze livechat of stuur een e-mail.
Livechat starten E-mail sturen
Beschikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur.
Ziekmelden?
Kijk hier of bel: 040 269 40 90
Veelgestelde vragen
- Bieden jullie passend onderwijs?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?