Mensen helpen en verzorgen, daar word jij blij van
Deze opleiding start enkel nog:
- februari 2021;
- april 2021 (toelating met diploma Helpende of andere zorg-opleiding).
Je kunt in augustus 2021 ook starten met de dan vernieuwde opleiding Verzorgende IG.
Na afloop van deze opleiding ontvang je twee mbo-3 diploma’s: verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg. Je bent dus breed inzetbaar, bijvoorbeeld als woonzorgbegeleider. Je kunt bijvoorbeeld werken in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg, in een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of op een dagactiviteitencentrum. Natuurlijk kun je ook doorstromen naar een mbo-4 opleiding. Zo kun je, meestal met een verkort programma, de opleidingen Mbo-verpleegkundige of Maatschappelijke zorg volgen.
Tijdens deze opleiding ga je gemiddeld 1 dag per week naar school. De overige dagen werk je bij een erkend leerbedrijf.
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 612 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld Mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Blijvend fit, veilig en gezond werken of Zorg en technologie. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Op deze opleiding zijn meerdere Studie in cijfers van toepassing:
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2.
Met een mbo-diploma in zorg of welzijn kun je in aanmerking komen voor studieduurverkorting. Informeer ernaar.
Werk:
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek. Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl. Je kunt ook kijken op Brabantzorg.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Meer informatie over de VOG vind je via deze link.
Jouw studie: Combi-opleiding VIG & MZ (bbl)
Zorginstellingen hebben vaak behoefte aan medewerkers die zowel voor zorg als welzijn zijn opgeleid. Deze combi-opleiding speelt daarop in. Voorop staat dat jij graag voor anderen klaar staat. Bij deze opleiding leer je te werken met onder andere gehandicapten en ouderen. Na het afronden van deze combi-opleiding stroom je uit met twee diploma’s.In de opleiding verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) leer je mensen ondersteunen die zelf niet meer alles kunnen. Je begeleidt bijvoorbeeld bij het eten, wassen en aankleden. Ook geef je medicijnen. Je stelt een zorgplan op en voert dat uit. Je biedt zowel lichamelijke als emotionele steun. Je luistert goed, leeft je in en speelt in op de wensen van je cliënten.
In de opleiding tot medewerker maatschappelijke zorg kun je voor twee richtingen kiezen. Als begeleider gehandicaptenzorg begeleid en verzorg je mensen met een meervoudige verstandelijke of lichamelijke beperking op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en opvoeding, verzorging, wonen, vrije tijd, school of werk. Als begeleider specifieke doelgroepen werk je met mensen met een meervoudige problematiek, bijvoorbeeld in de ouderenzorg.
Door de combinatie van deze twee opleidingen ben je breed inzetbaar bij zorginstellingen. Dat kan bijvoorbeeld in de functie van woonzorgbegeleider.
Samenwerking met Ik Zorg Contactpunt
Ben je geïnteresseerd in deze opleiding én heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ik Zorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever in zorg en welzijn. Het Ik Zorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen. Of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg, samen wordt bekeken welke wegen je kunt bewandelen.
Ik Zorg maakt een afspraak waarin jullie samen kijken naar wat een volgende stap
kan zijn in de zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn bij een
werkgever in de regio. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie. Ter plekke wordt gekeken wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden om uiteindelijk een keuze te kunnen maken. Lees hier meer over het Ik Zorg Contactpunt.
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Ik begin volgend schooljaar met een opleiding. Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?