Je leeft mode. Je slaapt mode. Je bent mode!
Als Fashion Tailor werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Bijvoorbeeld in een confectiebedrijf, maatkledingatelier of theateratelier. Je kunt ook aan de slag als beginnend modeontwerper of zelfstandig kledingmaker. Of je specialiseert je verder aan een hbo-opleiding als Amsterdam Fashion Institute, de textielmanagement opleiding (TMO), Hogeschool voor (beeldende) kunsten, afdeling vormgeving of de meesteropleiding Coupeur.
Je gaat 5 dagen per week naar school. Hier volg je theoretische lessen en praktijklessen. In het tweede en vierde leerjaar loop je telkens een half schooljaar stage bij een erkend leerbedrijf.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.
Jouw studie: Specialist mode/maatkleding (bol)
Mode is je passie, je lust en je leven. Je weet precies wat in de mode is en volgt de trends op de voet. Daar speel je op in. Als specialist houd je je bezig met alle onderdelen van kleding maken.Je ontwikkelt kleding, tekent de technische tekening en een patroon en maakt een perfect afgewerkt en passend kledingstuk. Ook geef je leiding aan collega’s en zorg je ervoor dat ze goed en veilig kunnen werken. Je bent verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, de administratie en nieuwe werktechnieken.
Op school leer je veel over kleding, mode, stoffen, technieken en het productieproces. Ook aan leidinggeven besteden we aandacht. En aan hoe je met mensen omgaat. Want je bent het gezicht van jouw bedrijf of afdeling en het aanspreekpunt voor klanten en medewerkers.
“Uiteindelijk ligt er iets dat je echt kunt dragen. Daar krijg ik energie van.”
Roos DeckersStudent specialist mode/maatkleding
Lees meer
“Uiteindelijk ligt er iets dat je echt kunt dragen. Daar krijg ik energie van.”
Door: Roos Deckers, Student specialist mode/maatkleding
“De opleiding begon direct superleuk. In groepjes maakten we een papieren jurk op een paspop. Ik kende niemand in mijn groepje, maar samen hadden we veel ideeën. En na drie dagen was er een coole jurk af. Die kwam zelfs in de etalage van de school en werd op de Dutch Design Week gepresenteerd!
Deze opleiding is echt wat ik ervan gehoopt had. We zitten soms uren in een naaiatelier opdrachten uit te voeren of eigen dingen te maken. Je leert ontwerpen, coupetekenen –zodat je kledingstuk goed past, dat bereken je met formules-, patroontekenen met de computer, knippen en naaien. Met een kledingstuk ben je wel even bezig! Uiteindelijk ligt er iets dat je echt kunt dragen. Daar krijg ik energie van. Digitaal patroon tekenen vind ik niet zo leuk. Maar als ik daarmee bezig ben, denk ik: ach, het eindresultaat wordt top!”
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?