Vind in een jaar de vervolgopleiding die bij je past

binnen & buiten de school ervaren informatie verzamelen jezelf leren kennen mbo-vaardig worden onderzoeken passende vervolgopleiding vinden persoonlijke ontwikkeling samenwerken wat kan ik wat wil ik wie ben ik zelfstandigheid

Jouw eigen ontwikkeling is de basis voor het programma: je gaat onderzoeken wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je nodig hebt. Je (her)oriënteert je op een opleiding en/of werk, zodat je straks een passende school- of beroepskeuze kunt maken. Je werkt aan algemene vakken en keuzedelen. En vooral werk je aan jezelf, jezelf beter leren kennen en je persoonlijk ontwikkelen.

Wat gaan we allemaal doen?

  • Loopbaanles, coaching
  • Persoonlijk profileren, ondernemend gedrag
  • Nederlands, Engels, Rekenen, Burgerschap
  • Digitale vaardigheden (ICT)
  • Sport & outdoor
  • Praktijk; o.a. horeca, handvaardigheid, techniek, logistiek, groen
  • Excursies, meeloopdagen, schoolbezoeken
  • Gastlessen
  • Stage & werk

Je hebt een vaste mentor en je werkt in een vaste groep van maximaal 16 studenten. In je groep krijg je vaak les van je mentor en word je intensief begeleid. Je hebt regelmatig persoonlijke begeleidingsgesprekken met je mentor. Ook je ouder(s)/ verzorger(s) worden betrokken bij het Keuzejaar en regelmatig uitgenodigd om aanwezig te zijn bij voortgangsgesprekken. 

Jouw studie: Keuzejaar (bol)

Je vmbo-diploma of overgangsbewijs havo 3-4 heb je behaald. Maar wat nu? Daar ben jij nog niet helemaal over uit. Je hebt gezocht, maar geen opleiding gevonden die je echt aanspreekt. 

Jij wilt een goede onderbouwde studiekeuze maken en bent gemotiveerd om aan jezelf te werken. Daarom kies je voor het Keuzejaar, waarin jij de ruimte neemt om jezelf beter te leren kennen, verder te leren, uit te proberen, kennis te maken met opleidingen en beroepen. Deelnemen aan het Keuzejaar betekent kiezen voor hard werken aan jouw toekomst.

Tijdens het Keuzejaar ontdek je actief waar jij goed in bent en waar jouw interesses liggen. Je werkt o.a. aan persoonlijk profileren en ondernemend gedrag. Je gaat op excursie naar scholen en  bedrijven en volgt gastlessen. Je gaat oriënterende werk- en/of stage-ervaringen opdoen. Ook blijf jij jezelf ontwikkelen op het gebied van  algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Je neemt deel aan keuzedelen en doet examen in deze vakken. 

Je werkt samen met je groep en soms zelfstandig. In het begin helpen we je om ons en de school te leren kennen en je weg te vinden. Daarna ga je steeds zelfstandiger aan de slag om jouw persoonlijke route naar de toekomst uit te stippelen. Aan het einde van het Keuzejaar heb je  een onderbouwd plan voor de toekomst en een stevige basis om te starten met de mbo-opleiding die het beste bij jou past.

Wil je meer informatie? Mail dan naar keuzejaar@summacollege.nl.


Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.