Vind in een jaar de vervolgopleiding die bij je past
Jouw eigen ontwikkeling is de basis voor het programma: je gaat onderzoeken wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je nodig hebt. Je (her)oriënteert je op een opleiding en/of werk, zodat je straks een passende school- of beroepskeuze kunt maken. Je werkt aan algemene vakken en keuzedelen. En vooral werk je aan jezelf, jezelf beter leren kennen en je persoonlijk ontwikkelen.
Wat gaan we allemaal doen?
- Loopbaanles, coaching
- Persoonlijk profileren, ondernemend gedrag
- Nederlands, Engels, Rekenen, Burgerschap
- Digitale vaardigheden (ICT)
- Sport & outdoor
- Praktijk; o.a. horeca, handvaardigheid, techniek, logistiek, groen
- Excursies, meeloopdagen, schoolbezoeken
- Gastlessen
- Stage & werk
Je hebt een vaste mentor en je werkt in een vaste groep van maximaal 16 studenten. In je groep krijg je vaak les van je mentor en word je intensief begeleid. Je hebt regelmatig persoonlijke begeleidingsgesprekken met je mentor. Ook je ouder(s)/ verzorger(s) worden betrokken bij het Keuzejaar en regelmatig uitgenodigd om aanwezig te zijn bij voortgangsgesprekken.
Je volgt het hele schooljaar lessen op Summa Plus. In de eerste twee periodes volg 4 dagen per week lessen op school en werk je 1 dag per week bij je bijbaan/stage. In de laatste twee periodes volg je 3 dagen lessen op school en doe je 1-2 dagen stage/werkervaring op.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 1.239 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.
Dit geldt enkel voor studenten die op 1 augustus 2022 achttien jaar of ouder zijn. Je betaalt een bedrag voor leermiddelen. De school schaft ze voor je aan. Ook extra toetsen en examens worden hiermee betaald. Dit bedrag wordt z.s.m. vastgesteld en hier vermeld.
Voor dit traject heb je een laptop nodig. Bekijk op deze pagina welke laptop past bij jouw opleiding en download de juiste specificaties.
Je volgt standaard de keuzedelen Persoonlijk profileren en Ondernemend gedrag. Hiernaast kun je een keuze maken uit verschillende andere keuzedelen die worden aangeboden. Tijdens je opleiding krijg je hierover meer informatie. Je sluit ieder keuzedeel af met een examen.
Indien je al een mbo-opleiding volgt of hebt gevolgd, is het niet mogelijk om deel te nemen aan het Keuzejaar. Om te worden toegelaten tot het Keuzejaar heb je minimaal nodig:
- diploma mavo, vmbo basis, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo; EN
- de motivatie om op en buiten school met jezelf en je studiekeuze aan de slag te gaan in combinatie met stage en/of werk;
- de bereidheid en toewijding om nieuwe dingen te gaan ervaren en onderzoeken.
Daarnaast is het belangrijk dat jouw aanwezigheid op school goed is, dat je goed kunt functioneren in een groep en dat je er klaar voor bent om met jouw studiekeuze en persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Dit onderzoeken we tijdens een persoonlijk intakegesprek met jou en je ouder(s)/verzorger(s).
Wat gebeurt er na je aanmelding?
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Bij je uitnodiging ontvang je een opdracht die je thuis maakt ter voorbereiding op het intakegesprek. Na het gesprek nemen wij contact op met jouw vorige school en eventueel met anderen die jou goed kennen. Vervolgens overleggen we of wij denken dat het Keuzejaar goed bij jou past en hoor je of je mag starten.
Krijg je een diploma of getuigschrift?
Je haalt geen diploma bij het Keuzejaar. Wel doe je examen in Nederlands, rekenen en keuzedelen. Je maakt opdrachten die beoordeeld worden en aan het einde van het traject krijg je een cijferlijst. Je maakt zelf een eindwerkstuk en presenteert daarin de resultaten van jouw Keuzejaar.
Jouw studie: Keuzejaar (bol)
Je vmbo-diploma of overgangsbewijs havo 3-4 heb je behaald. Maar wat nu? Daar ben jij nog niet helemaal over uit. Je hebt gezocht, maar geen opleiding gevonden die je echt aanspreekt.
Jij wilt een goede onderbouwde studiekeuze maken en bent gemotiveerd om aan jezelf te werken. Daarom kies je voor het Keuzejaar, waarin jij de ruimte neemt om jezelf beter te leren kennen, verder te leren, uit te proberen, kennis te maken met opleidingen en beroepen. Deelnemen aan het Keuzejaar betekent kiezen voor hard werken aan jouw toekomst.
Tijdens het Keuzejaar ontdek je actief waar jij goed in bent en waar jouw interesses liggen. Je werkt o.a. aan persoonlijk profileren en ondernemend gedrag. Je gaat op excursie naar scholen en bedrijven en volgt gastlessen. Je gaat oriënterende werk- en/of stage-ervaringen opdoen. Ook blijf jij jezelf ontwikkelen op het gebied van algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Je neemt deel aan keuzedelen en doet examen in deze vakken.
Je werkt samen met je groep en soms zelfstandig. In het begin helpen we je om ons en de school te leren kennen en je weg te vinden. Daarna ga je steeds zelfstandiger aan de slag om jouw persoonlijke route naar de toekomst uit te stippelen. Aan het einde van het Keuzejaar heb je een onderbouwd plan voor de toekomst en een stevige basis om te starten met de mbo-opleiding die het beste bij jou past.
Wil je meer informatie? Mail dan naar keuzejaar@summacollege.nl.
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?