Opvallen is een vak
Als medewerker marketing en communicatie kun je bijvoorbeeld werken op een communicatie- of marketingafdeling van een winkelketen, gemeente of theater of bij een bureau voor marketing en communicatie. Je kunt ook doorstromen naar de opleidingen hbo Communicatie, hbo Marketing, Economie en Recht of hbo Commerciële Economie, marketingopleidingen zoals NIMA-A, B of C of een Public Relationsopleiding zoals NIMA-PR.
In leerjaar 1 volg je algemene vakken van het hoofddossier Marketing, Communicatie en Evenementen. In leerjaar 2 loop je 20 weken stage. Aan het eind van deze eerste stage (halverwege leerjaar 2) kies je definitief voor de uitstroomrichting Medewerker marketing en communicatie of Event producer (Medewerker evenementenorganisatie). Daarna ga je 20 weken naar school, waar je je eigen mini-onderneming runt. Je gaat échte opdrachten binnenhalen en uitvoeren met jouw groep. Leerjaar 3 begin je met school en sluit je af met 20 weken afstudeerstage.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2021-2022 bedraagt 1.216 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden, standaard lessen als Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld ondernemerschap, algemene economie of Internationaal I. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
- diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.
Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Economie in je pakket hebt gehad.
Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waarbij we kijken of deze opleiding bij je past.
Zit je in 4 of 5 havo, heb je een havo of vwo-diploma of kom je van het hbo? Dan kun je mogelijk instromen in het 2e of 3e leerjaar. Tijdens een persoonlijk gesprek bekijken we of je hiervoor in aanmerking komt en bepalen we de duur van je opleiding.
Jouw studie: Medewerker marketing en communicatie (bol)
Hoe trek je klanten aan en hoe houd je ze aan boord? Als medewerker marketing en communicatie weet jij precies hoe je klanten moet overtuigen, verrassen en prikkelen. Deze opleiding bereidt je voor op een marketing en communicatiefunctie gericht op de zakelijke markt.
Ieder bedrijf is op zoek naar de juiste manier om haar klanten te bereiken. Jij kan hierbij helpen. Je doet marktonderzoek, organiseert promotieactiviteiten of maakt een communicatieplan. Tekstschrijven vormt een groot onderdeel van je dagelijkse bezigheden. Denken en doen dus.
Op school leer je organiseren en plannen, werken met de computer en taalvaardigheid. Ook leer je zakelijke relaties te onderhouden. Belangrijk, want klanten zijn kostbaar. Met excursies, presentaties en opdrachten van bedrijven leer je in de praktijk.
Communicatiemiddelen ontwikkelen en je creativiteit en inlevingsvermogen gebruiken om de juiste toon te raken is na je opleiding een koud kunstje. Na deze opleiding ben jij een opvallend goede marketing en communicatieprofessional!

“8 weken stagelopen in Gran Canaria, hoe vet”
Nick DeminStudent Medewerker marketing en communicatie
Lees meer
“8 weken stagelopen in Gran Canaria, hoe vet”
Door: Nick Demin, Student Medewerker marketing en communicatie
“Ik heb gekozen voor de uitstroomrichting marketing, waarbij ook bedrijfseconomie belangrijk is. Alles wat we gedurende deze opleiding geleerd hebben, komt terug in het ondernemingsplan dat we nu schrijven.
Deze opleiding duurt 3 jaar, waarvan je een heel jaar fulltime stage loopt. Je mag ervoor kiezen om stage te lopen in het buitenland. Zo ga ik eind van dit schooljaar voor 8 weken naar Gran Canaria. Het andere gedeelte van deze stageperiode loop ik bij een bedrijf dat relatiegeschenken en kerstpakketten verkoopt. Één dag in de week besteed ik aan een marktonderzoek. De rest van de week werk ik gewoon mee.
Het allerleukste van deze opleiding vind ik dat je met 5 á 10 medestudenten een eigen onderneming start. In het tweede jaar word je ingeschreven bij de kamer van koophandel en zoek je aandeelhouders en opdrachten. Onze onderneming organiseert kleine evenementen, zoals het docentenuitje en de introductieweek van onze opleiding. Heel leuk!”
Check ook deze opleidingen
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?