Sport- en bewegingsleider (bol)

Aan het werk in een omgeving waarin activiteiten worden aangeboden die gericht zijn op sport en bewegen.

communicatief - sociaal
motiveren
sportief

Als sport- en bewegingsleider werk je met mensen van verschillende leeftijden en verschillende culturele achtergronden. De reden die ze hebben om te sporten kan bij iedereen anders zijn. Ook hebben ze niet allemaal evenveel ervaring met sporten. Die verschillen maken jou niets uit, want voor jou is het belangrijkst dat iedereen plezier krijgt of heeft in sport en bewegen.

Play

Je leert de basisvaardigheden van allerlei sport- en bewegingsactiviteiten. Ook leer je hoe je met mensen werkt, want als sport- en bewegingsleider ga je met allerlei mensen om: van jong tot oud, van beginnende sporter tot ervaren sporter en van teamsporter tot individuele sporter. Je leert ook om evenementen of toernooien te organiseren en uit te voeren.

Als sport- en bewegingsleider haal je graag het beste uit jezelf én uit anderen. Je hebt er plezier in om met mensen te werken. Je stelt jezelf hulpvaardig, stimulerend en coachend op naar de deelnemers en naar je collega’s. Je past je instructies, de sport- en beweegactiviteiten en de manier waarop je de deelnemers begeleidt af op de doelgroep. Je zorgt ervoor dat er een sociaal veilig sportklimaat heerst, zodat je deelnemers met plezier naar jouw lessen of trainingen blijven komen.

Vragen

Als sport- en bewegingsleider kun je als werknemer of als zzp’er werkzaam zijn bij een sportvereniging, in een zwembad, in een fitness- of gezondheidscentrum, bij een buitensportonderneming, in het sportbuurtwerk, bij een organisatie voor na- of buitenschoolse opvang, binnen het sociaal cultureel werk, bij een organisatie voor sportevenementen of bij een gemeente. Je kunt na het afronden van de opleiding ook doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.

Je volgt praktijk- en theorielessen op school en loopt stage bij erkende leerbedrijven. Die stage mag je lopen bij een sportvereniging, in een zwembad, in een fitness- of gezondheidscentrum, bij een buitensportonderneming, in het sportbuurtwerk, bij een organisatie voor na- of buitenschoolse opvang, binnen het sociaal cultureel werk, bij een organisatie voor sportevenementen of bij een gemeente.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.449 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van  mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Het is belangrijk dat je je tijdig aanmeldt. Hierdoor heb je meer kans op een plaats bij de opleiding, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Het is verstandig om je ook aan te melden voor een andere opleiding die bij je past.

Je krijgt vakken die je voor het beroep opleiden en standaard lessen als Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een of meerdere keuzedelen om je te verbreden of verdiepen. Op het gebied van sport kun je kiezen uit specifieke keuzedelen, die variëren van sportmassage tot fitnesstrainer. Ook kun je kiezen uit Summa-brede keuzedelen, zoals ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. In dit overzicht vind je alle keuzedelen die het Summa College aanbiedt.

Dit is een nieuwe opleiding. Er zijn daarom nog geen cijfers bekend van deze opleiding.

Om te worden toegelaten tot een niveau 3 vakopleiding heb je nodig: 

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
 • diploma lbo, vbo of mavo of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
 • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Voor deze opleiding geldt een sporttest. Je ontvangt meer informatie via je mail. De testdagen vinden eens per maand plaats in de maanden december t/m mei.

Sluitingsdatum

De sluitingsdatum voor het aanmelden voor schooljaar 2025-2026 is 1 april 2025.

Data testdagen schooljaar 2025-2026

 • Dinsdag 10 december 2024
 • Dinsdag 28 januari 2025
 • Vrijdag 14 maart 2025
 • Woensdag 28 mei 2025

Deze testdagen worden gehouden in Sporthal de Vijfkamp te Eindhoven. Een testdag duurt ongeveer 4,5 uur.

Wat moet je beheersen?

Op de testdag testen we de volgende onderdelen: lesgeven, sportspelen, turnen, grondvormen van bewegen, bewegen op muziek en shuttle run. Daarnaast zijn samenwerken, fair-play, communiceren en doorzettingsvermogen van belang. Alle opdrachten voor de testdag vind je in de uitnodigingsbrief die je ontvangt na je aanmelding.

Beoordeling

Bij de testonderdelen word je beoordeeld via een 5-puntsschaal.

5 = Goed. Voldoet ver boven niveau.
4 = Ruim voldoende. Voldoet volledig.
3 = Voldoende. Behoeft kleine verbeteringen.
2 = Twijfel. Behoeft grote verbeteringen.
1 = Onvoldoende.

Met hoeveel punten ben je toegelaten?

Je kunt maximaal 45 punten behalen voor de onderdelen.

 • Je wordt toegelaten bij het behalen van 25 punten of meer.
 • Je staat op de wachtlijst als je score ligt tussen de 24 en 19 punten.
 • Je wordt afgewezen als je een score van 18 punten of minder hebt.

Uitslag

Binnen 10 werkdagen na de testdag krijg je de uitslag via de mail.

Wachtlijst

Als je tussen 24 punten en 19 punten hebt gescoord, sta je op de wachtlijst.

Wanneer alle kandidaten zijn getest, wordt er een totale wachtlijst gemaakt op basis van aanmelddatum. De datum van inschrijving is leidend als je op de wachtlijst staat. Meld je dus altijd aan voor een tweede opleiding om teleurstelling te voorkomen!

De wachtlijst wordt aangesproken: wanneer er kandidaten uitvallen die eerst waren aangenomen, niet slagen of die toch voor een andere opleiding kiezen.

Je wordt door de administratie gebeld of gemaild (wanneer je bovenaan de wachtlijst staat), als er plaatsen vrijkomen bij Summa Sport.

Voorbereiding

Ter voorbereiding voor de testdag kun je deze video bekijken.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Rose Buikema

E-mail
Rose Buikema

Instagram
DM naar @summasport

Ook is het mogelijk om een open dag te bezoeken of online voorlichting te volgen. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag