Over Summa Laboratorium
Ben jij dat nieuwsgierige pietje precies? Zijn scheikunde en biologie jouw favoriete vakken? Doe je graag proefjes? Ontdek dan je mogelijkheden bij Summa Laboratorium.
We helpen je graag om je talenten te ontwikkelen in een omgeving die bij je past. Als laborant of analist los je tal van vraagstukken op. Je onderzoekt bijvoorbeeld bloed, voedsel, bodemmonsters en water. Je analyseert DNA, de luchtkwaliteit, een stukje vlees. Of test een nieuw parfum of nieuwe medicijnen. In een laboratorium doe je boeiend en verantwoordelijk werk, dat belangrijk is voor onze toekomst. Praktijkopdrachten zijn belangrijk voor het ontwikkelen van vaardigheden als communiceren en samenwerken met andere specialisten. Bedrijven, instellingen en organisaties zijn hier nauw bij betrokken. Met je loopbaanbegeleider bespreek je de voortgang, je leerwensen, je dromen en toekomstmogelijkheden. We dagen je uit om steeds een stapje verder te gaan en het beste uit jezelf te halen.
Jouw toekomst in het lab
Laboratoriumonderzoek speelt een belangrijke rol in onder meer de gezondheidszorg, de voedingsindustrie, in wetenschappelijk onderzoek en bij de samenstelling van nieuwe producten in bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Zeker ook in een omgeving als Brainport Regio Eindhoven, een van de slimste regio’s ter wereld. Als laborant of analist kun je dan ook tal van kanten op na je studie. Op de website kiesmbo.nl vind je meer informatie over mogelijke beroepen en de kans op werk. Natuurlijk kun je na je opleiding ook verder leren.









“Ontdekken wat dieren ziek maakt en welke medicijnen helpen”
Bregje BerkersStudent Biologisch medisch analist
Lees meer
“Ontdekken wat dieren ziek maakt en welke medicijnen helpen”
Door: Bregje Berkers, Student Biologisch medisch analist
"Deze opleiding past bij mij omdat ik op de middelbare school biologie heel leuk vond. Ik wil weten wat er allemaal in het lichaam gebeurt en hoe je het beter kunt maken. Hoe en waardoor een bacterie groeit bijvoorbeeld. Deze opleiding is wel best pittig maar dat zie ik als een uitdaging. Je krijgt veel informatie maar je leert wel echt heel veel.
In het laatste jaar les worden de twee richtingen klinische chemie en microbiologie onderscheiden. Klinische biologie gaat vooral over ziekenhuizen: bloed en urine onderzoeken. Microbiologie gaat vooral over voedsel, bacteriën en virussen. Mijn voorkeur gaat uit naar de microbiologische richting, waar je veel handmatig moet onderzoeken.
Soms komen bedrijven langs op school om te laten zien wat ze doen, zoals laatst een bedrijf dat samenwerkt met dierenartsen. Wanneer boerderijdieren ziek zijn, nemen zij monsters om te onderzoeken welke medicijnen zouden kunnen helpen. Heel interessant, zoiets wil ik later zeker doen!"
