We're ready for take-off!

Met trots presenteren wij, Summa Luchtvaartdienstverlening, de eerste Nederlandstalige podcast over alles wat met luchtvaart en luchtvaartdienstverlening te maken heeft. Iedere week praten we je bij over de nieuwste ontwikkelingen uit de wereld van de luchtvaart en het onderwijs.

Luister hier de nieuwste aflevering:

Aflevering nummer veertig, onze seizoensafsluiter! Wat is de black-box? De zwarte doos. Waarom wordt hij altijd gevonden? En is hij wel zwart? Wie vond hem uit en waarom is het zo belangrijk? Soner is net terug uit Lima en we hebben weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

Welke beschermingsmaatregelen nemen luchtvaartmaatschappijen? We kijken naar de verschillen en de overeenkomsten in het gebruik van COVID-19 regels. Hoe gaat KLM er bijvoorbeeld mee om? Wat heeft Lufthansa bedacht? En hoe is het om een aantal uur met een mondkapje te vliegen? We vragen het Soner, hij is net terug van vlucht.

Deze week; Heel veel nieuws. De luchtvaart is altijd in beweging, ook nu. Misschien juist nu. Soner gaat weer vliegen, Ben Smith krijgt ruim zeven ton vakantiegeld, Transavia gaat 4 juni ook weer vliegen, Brussels Airlines past het routenetwerk aan en we scherpen de weddenschap omtrent de Boeing 737 MAX wat aan. Dus deze keer een echte dikke vette nieuwsaflevering met het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart.

AIRIMP Codes en speciale passagiers; Wat zijn PRM passagiers en wat kunnen we op de grond en in de lucht voor ze doen? En natuurlijk het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart. Test jezelf na het luisteren van onze luchtvaartpodcast op deze site!

 

Biomimetica is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Wat heeft de luchtvaart daarvan geleerd? En wat kan het nog leren? Je hoort het in aflevering 36.

 

 

Een special over Schiphol, onze nationale luchthaven. Waarom ligt Schiphol waar het nu ligt, wat betekent SCHIP-HOL eigenlijk? Wat is een tangentieel banenstelsel en waarom verplaatsen we Schiphol niet gewoon naar zee?

We nemen deze podcast op zo’n beetje aan het einde van de Anthony Fokkerweg in Eindhoven. Maar wie was Anthony Fokker? Wat betekende hij voor de Nederlandse luchtvaart? En, was hij fout in de oorlog?

We kunnen nog even niet instappen om zelf te gaan vliegen, toch gaan we het er hier over hebben, het instapproces. Welke methoden zijn er? Welke zijn het snelst? Welke methoden zijn helemaal niet snel? En waar moet je als steward(ess) allemaal op letten tijdens het boarden. En natuurlijk hebben weer heel veel nieuws uit de Wereld van de luchtvaart; Pieter Elbers ziet af van zijn bonusverhoging, South African Airlines staat op omvallen naast nog drie luchtvaartmaatschappijen, Trump gooit de grenzen dicht, Airbus gaat digitaal afleveren en zullen we post-Corona ooit nog low-cost vliegen?

 

 

Aankomende mei worden de KDC-10 tankertoestellen van de Koninklijke luchtmacht vervangen. Wat zijn het voor kisten? Wat kun je ermee? Wat krijgen ze ervoor terug (MRTT)? En ik vertel over zijn vliegervaringen op deze kist. En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart; Er werd een Airbus van Air France beschoten, Trip&Co heeft een cargo-innovatie.

Deze aflevering spreken we een iemand die werkzaam is als schoonmaakster op een luchthaven en vliegtuigen schoonmaakt. Wat is de smerigste plaats in een vliegtuig? Hoe lang doen ze erover om een vliegtuig schoon te maken? En natuurlijk weer het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart.

Deze week; Willen we eens kijken naar het heden en de toekomst volgens het airport city concept. We hebben ook weer het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart en we hebben wat follow-up. KLM heeft inmiddels in stilte afscheid genomen van de laatste Boeing 747, er stortte deze week een LION-Air toestel neer en Schiphol is vanaf vandaag geheel rookvrij.

Wat zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen van de Wereld? Hoeveel vliegtuigen hebben ze? Hoeveel passagiers vervoeren ze per jaar? En waar zijn ze gevestigd? We hebben luchtvaart- en vliegtuigen- filmtips voor het binnen zitten en we moeten je bedanken. 


Deze keer even geen nieuws, er is weinig nieuws waar we vrolijk van worden. Het treft veel collega’s, het treft veel luisteraars en het treft helaas ook mijzelf. We gaan het niet uit de weg, zeker niet. Maar we hebben een Poll gehouden op Instagram en; 41% was vóór een Corona special en 59% was tegen. We gaan het er dus nu in onze reguliere aflevering niet meer over hebben. Deze week; Frequent Flyers. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waarom doen ze dat? Hoe wordt je het? Wat zijn hun voordelen? Maar wat is dat nou helemaal, frequente vliegers. Deze aflevering een uitleg.

Het komt gelukkig niet veel meer voor dat vliegtuigen worden gekaapt. Maar stel dat het voorkomt, wat moet je doen? en wat vooral niet!? Naast veel (Corona)nieuws gaan we het er deze week in ready for take-off over hebben.


Deze week; Veel nieuws. Afgelopen week hadden we een special over de Boeing 747, daarvoor ons verslag vanuit Amerika dus nu is het tijd om het e.e.a. in te halen, we hebben een dikke nieuwsaflevering voor je, en...komt de Boeing 757 terug?!

De Boeing 747, vaak Jumbo Jet genoemd, is een viermotorig passagiers- en vrachtvliegtuig van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Het is een van de meest herkenbare vliegtuigen en tevens de eerste widebody. Recent werden er snelheidsrecords gevlogen met deze bijzondere 'kist', we bespreken de verschillende versies, wie er allemaal één of meer heeft, waar ze nog vliegen, hoe lang nog, incidenten en de grootste vliegramp ter Wereld tot nu toe. Een podcast ter bewondering van dit vliegtuig. 

 

Deze keer even geen nieuws maar een reisverslag. Soner moest gewoon werken aan boord en Mark vloog met hem mee. We vlogen met de Boeing 777 en Boeing 787 Dreamliner van KLM naar Washington DC. Mark lag tijdens de terugreis in de businessclass en doet verslag. Deze aflevering delen we onze (vlieg)ervaringen aan boord, welke bijzondere 'nadering' Ronald Reagan International heeft en wat je allemaal kunt doen als je in Washington DC bent. Dit is coming to America!

 

Zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk vliegen, dat willen we allemaal en vliegtuigmaatschappijen inclusief. Het snelst waren we met de Concorde. Die vliegt nu niet meer maar heeft deels wel bepaald wat je nu voor je vlucht in een bepaalde klasse betaald. Het toestel was eigenlijk niet winstgevend en tickets waren duur. Het vliegtuig tankte veel en vloog hard ook dat was geen voordeel. Hoe de Concorde bepaald heeft wat je nu in businessclass betaald en waarom waarschijnlijk first-class verdwijnt? Je hoort het in aflevering 23.

 

Voor internationale reizigers en vliegtuigbemanningen zijn de symptomen van jetlag maar al te bekend. Verstoorde slaap, overdag vermoeidheid, concentratiestoornissen en functioneren, en zelfs maagproblemen zijn een feit van het vliegende leven. Maar wat is het precies en kun je het voorkomen of moet je er gewoon mee dealen? En natuurlijk is er weer genoeg gebeurd in de Wereld van de luchtvaart.

 

Onweer en vliegen? Daarvan gaan je haren recht overeind staan. Wist je dat onweer Wereldwijd zo'n 50 keer per dag inslaat in een vliegtuig en deze perfect in staat zijn dit te doorstaan? KLM schreef een blog, in het Engels. Daarom nu een Nederlandstalige podcast over onweer en bliksem. en natuurlijk weer het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart. 

 

Deze aflevering verbannen we een aantal luchtvaartopvattingen en weetjes naar het land der fabelen en we lossen een aantal mysteries op. Waarom zit er een gaatje in je raam? Waarom hebben veel vliegtuigjes nog steeds asbakjes? Kun je echt op één motor de oceaan over? Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar jouw plasje aan boord blijft? Kun je echt uit het vliegtuig gezogen worden en we hebben weer genoeg te melden rondom de Boeing 737MAX en het verdere nieuws op luchtvaartgebied.

 

Deze aflevering een special over dé groenste en bekendste low-cost maatschappij van Nederland; Transavia. Wist jij bijvoorbeeld dat ze ook met Airbussen hebben gevlogen? Dat ze ooit begonnen zijn op Maastricht? Weet je nog wat BasiqAir voor maatschappij was? Daar hebben we het allemaal over in deze aflevering van dé luchtvaartpodcast van Nederland. Ook bespreken we waar Transavia in de toekomst heen wil en wat de plannen zijn. En natuurlijk hebben we het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 

Wat is het verschil tussen de-icing en anti-ice? Wat zijn de algemene werkzaamheden bij Operations op het platform? We vragen het Joey Dogge van Viggo op Eindhoven Airport. Hij verteld ons hoe de de-icing truck werkt, hoe het bagageproces verloopt en water allemaal moet gebeuren voor een vliegtuig weer kan vertrekken. Wil jij ook bij 'operations' aan de slag of ben je gewoon nieuwsgierig? Luister nu!

 

Hoe is het om te vliegen voor een grote luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Arabische Emiraten? Hoe verloopt de opleiding en hoe ziet een werkweek eruit? Oud-studente Claudia kwam in haar vrije moment tijdens een vlucht van Abu Dhabi naar Amsterdam speciaal naar Eindhoven Airport om met ons dit interview op te nemen.

 

De leukste, grootste en beste nieuwtjes uit de Wereld van de luchtvaart en ons eerste jaar als luchtvaartpodcast. Na deze nieuwsaflevering van 2019 zijn we op tweede Kerstdag nog één keer bij je terug dit jaar en dan beginnen we aan 2020.

 

De luchtvaart is de sterkst vervuilde manier van transport en blijft maar groeien. Bespreken we hoe schoon de luchtvaart is en wordt, leggen we je uit wat vliegschaamte is en of jij je al moet schamen. En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied; Air New Zealand komt met eetbare koffiebekers, in Toronto is er een pick-up truck onder de motor van een Boeing 747 van KLM gekomen. Van deze Boeing 747's heeft KLM er wederom één uit dienst genomen en Egypt Air heeft een stewardess met Down syndroom de dag van haar leven gegeven en haar een vlucht van Cairo naar Khartoum laten uitvoeren. En Soner heeft zich afgelopen weekend opgesloten op zijn gamekamer, Infinite Flight heeft de A350 toegevoegd aan het spel.

 

Deze week; Een ingestuurde vraag door: Simon Langeveld Hij vroeg zich af welke vliegvelden wij het best of het mooist vonden, we voegen er zelf aan toe welke wij het meest bijzonder vinden en natuurlijk weer het laatste nieuws uit de luchtvaart van deze week; we bespreken Terminal-toerisme, het bezoeken van een airport als toerist en niet als passagier, Pittsburgh heeft hiervoor de MyPitt Pass in het leven geroepen. Tokyo heeft een Drone beveiligingssysteem geïnstalleerd. Juliette, Anne en Niels hebben vragen ingestuurd en nog veel meer nieuws!

 

Deze week; gaan we het hebben over het ontstaan van de cabin-attendant, wanneer zijn we voor het eerst aan boord gestapt en hoe werden we toen genoemd. Wat deden we en wat doen we nu. En natuurlijk het nieuws van deze week. We hebben het over de eerste cabin-boys aan boord van zeppelins en de ramp met de Hindenburg. We hebben het over de invoering van de vliegtaks, en het cashless betalen aan boord bij Corendon

 

 

Een hele bijzondere Brabantse cross-over. 'Vliegen met kinderen', moet je dat wel doen? Hoe pak je dat aan? En waar kunnen wij je als cabin-attendant ouders mee helpen om de vlucht zo aangenaam mogelijk te maken. De mannen van Efteling podcast Kleine Boodschap hebben veel ervaring en delen hun tips met ons.

 


De flight-safety demonstratie, ook wel ‘het dansje’ genoemd. Waarom wordt hij gegeven? Waarom kijkt er meestal niemand? En wat is de laatste trend op dat gebied? We nemen je mee in de Wereld van de (vlieg-)veiligheidsdemonstratie. En natuurlijk weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied! We kunnen natuurlijk niet om de vermeende kaping op Schiphol heen waarover Mark overigens telefonisch live wat vertelde bij BNR nieuwsradio.

 

Wil je meer weten over onze opleiding en heb je onze open dag gemist? We hebben tijdens onze open dag heel spontaan een podcast opgenomen met eerstejaars studenten. We bespreken onze opleiding, de stages, het werkveld en de sfeer op school. En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied van deze week. Meer weten? Bekijk even de website van onze school.

 

WARNING NERDCONTENT! Deze keer nemen we je mee in de Wereld van gewilde en verzamelde Delfts Blauwe KLM-huisjes uit de World Business Class. Wat zijn het? Wanneer krijg je ze? Welke heeft Mark nog nodig!? We doen een dikke shout-out naar collega podcast 'D-Tales' en we bespreken de link tussen de Walt Disney Company en huisje nummer 2. En natuurlijk weer het laatste luchtvaartnieuws van deze week; Wat doet 19 uur vliegen voor je lijf? Qantas heeft het getest, Snackbar aan boord van United vliegtuigen, Podcast 'De Weerman' van Peter Kuipers-Munnike over onweer, Eindrapport Boeing 737MAX ramp, Verjaardag Emirates en drie nieuwe bestemmingen voor KLM deze winter.

 

Feit of fabel?: We gaan het hebben over turbulentie, wat is het? Kun je het herkennen? Welke soorten zijn er? En kan een vliegtuig neerstorten door turbulentie? Aan de hand van de inbox, ervaringen en het nieuws van september en oktober gaan we starten. We bespreken alle turbulentie, de categorieën, of het te voorkomen is en of het erger wordt door klimaatverandering. Riemen vast, we're ready for take-off. Het passende nieuws van deze week: Turbulentie aan boord van ALK Airlines, turbulentie aan boord van Emirates vlucht, turbulentie aan boord van Air India vlucht, turbulentie aan boord van vlucht D-AKNL.

 

Deze week bespreken we alle perikelen rondom de grounding van nieuwste Boeing, de Boeing 737MAX. Waarom staan ze aan de grond? Wat zijn de gevolgen voor Boeing en de luchtvaart? Hoe lang gaat het nog duren? En wat gaan ze er aan doen? En natuurlijk bespreken we het laatste nieuws; Milieuactivist klimt op vliegtuig, Boeing en Porsche doen onderzoek naar vliegende auto,alles van de Boeing 737MAX nog eens op een rij? klik hier. Tijdens de opname afgelopen week wisten we nog niet dat de CEO van Boeing, Dennis Muilenberg inmiddels uit de raad van bestuur is als voorzitter maar wel gewoon CEO blijft. Daarnaast werd deze week bekend dat er kritiek is gekomen op de FAA (Federal Aviation Administration), zij zouden de certificering van de Boeing 737MAX niet accuraat genoeg hebben uitgevoerd en gevolgd.

 

Deze aflevering bespreken we weer de laatste nieuwtjes op luchtvaartgebied en hebben we een echte purser op bezoek. Met haar bespreken we hoe het is om purser te zijn. Ze vertelt wat je moet doen om purser te kunnen worden, wanneer je dat wordt en ze gaat in op haar werk aan boord. Daarnaast neemt ze ons mee achter de schermen mee en vertelt ze hoe de purserbriefing verloopt vóór de vlucht verloopt. Het nieuws; KLM vlucht aan de grond door lekkend pakketje, Corendon zoekt personeel voor Maastricht, Transavia gaat een golfbalromp maken, Iceland Air verplaatst de 737MAX vloot naar warmer weer.

 

Een speciale aflevering rondom het 100 jarig bestaan van KLM. Op 7 oktober 1919 werd KLM opgericht, nu 100 jaar later is het de oudste luchtvaartmaatschappij ter Wereld. We nemen je mee door de rijke geschiedenis van KLM, de cijfers, de weetjes, de feestjes en de minder leuke dingen en we delen onze blauwe passie met je. Daarnaast leren we je hoe KLM-vliegtuigen aan hun naam komen. KLM100 jaar, een speciale site met veel info en de geschiedenis chronologisch verteld, als hij het doet..


Een bomvolle uitzending. We moeten wat zaken rechtzetten van vorige week, wij zijn ook mensen. En zeker vandaag want we hebben een echte piloot te gast. We gaan praten over zijn opleiding, zijn eerste solovlucht, zijn werk in de cockpit en de 'juicy-details' van de luchtvaart. En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws voor je; Opening P1 Eindhoven Airport, 21 oktober sollicitatie voor cabin crew bij Transavia open, Adria definitief failliet, AirFrance neemt de eerste A350XWB in gebruik en ze heet; Toulouse, Babyvrij vliegen bij Japan Airlines.

We konden er deze week niet omheen, Thomas Cook had uitstel van betaling aangevraagd en ook de toekomst van Adria hangt aan een zijden draad. Verder gaan we proberen je zonder beeld uit te leggen hoe een vliegtuig vliegt, we verbannen een aantal aannames over vliegen naar het land der fabelen en we lopen kort door de geschiedenis van het vliegen. We verspreken ons vast want we vinden het allemaal nog heel erg spannend allemaal, zo’n podcast. Veel luisterplezier! Het nieuws van deze week; Omvallen Thomas Cook, Toekomst Adria aan een zijden draad.

 

Podcast nummer 2, 'Vragen aan een stewardess'. In deze tweede podcast van Ready for Take-off spreken we oud-studente en stewardess Britt van Avendonk. Britt ging al tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlening voor stage aan de slag bij een grote Nederlandse Low-cost maatschappij. Inmiddels is ze al een half jaar werkzaam als stewardess en we vragen haar het hemd van het lijf. Ze vertelt over haar selectieproces, de basiscursus (INI) en het werk aan boord. Verder bespreken we de onderstaande nieuwtjes, en...er was taart! En het nieuws van deze week; Vliegtuig gaat bijna take-off vanaf de taxibaan, Bemanning in klederdracht aan boord van A380.

 

Wij zijn twee docenten van Summa Luchtvaartdienstverlening en zijn een podcast gestart. Wat een aantal maanden geleden nog een wild idee was staat nu online. We duiken de Wereld van de luchtvaart in, bespreken nieuwtjes en behandelen interessante onderwerpen. In deze eerste podcast stellen we onszelf voor, wie we zijn, wat we gaan doen, waarom we dat doen en hoe jij onderdeel kunt uitmaken van deze podcast.

 

Ready for take-off is powered by:

Bezoek ook onze website

Luister ook op:

Luister op Google Podcasts Luister op Apple Podcasts Luister op Spotify Luister op Overcast

    

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.