Stage in het buitenland

Stage lopen of studeren in het buitenland? Of lessen volgen in een andere taal? Het kan bij het Summa College! Elk jaar gaan honderden studenten van het Summa College op stage in het buitenland, studeren ze tijdelijk in het buitenland of volgen ze lessen in een andere taal. Dat kan via verschillende opleidingen en in diverse landen. Zowel binnen Europa als daarbuiten.

Met een stage in een ander land doe je ervaringen op die je nooit zult vergeten en die je goed kunt gebruiken in je latere loopbaan. Je ontwikkelt andere competenties en je kunt je talent optimaal benutten.

Buitenlandse culturen en andere talen 

Steeds meer Nederlandse bedrijven en instellingen doen zaken in het buitenland. Ook hier in onze Brainport regio krijg je steeds vaker te maken met buitenlandse culturen en andere talen. En bij zo’n bedrijf kun jij uiteindelijk ook aan het werk gaan.

Goed voorbereid naar het buitenland 

Je volgt lessen in een vreemde andere taal en je komt meer te weten over andere culturen. Zo bereiden we je goed voor op het werken in een internationale werkomgeving.

Wat is er mogelijk?

Stage lopen kan binnen Europa bijvoorbeeld in België, Duitsland of Spanje. Maar buiten Europa kun je bijvoorbeeld ook voor een stage terecht in Suriname, Ghana, Tanzania, China of de Verenigde Staten. Naast stage lopen in het buitenland zijn er nog andere manieren om naar het buitenland te gaan.

Werkweken en excursies 

Verschillende opleidingen bieden buitenlandse excursies of werkweken aan. Zoals studenten van Summa Facilitair die op studiereis gingen naar Kraków in Polen

Projecten 

Ook kun je meewerken aan verschillende projecten in het buitenland. Zoals studenten van Summa Engineering die mochten meebouwen aan een ijsbrug in Finland.

Uitwisseling met buitenlandse studenten 

Bij verschillende opleidingen vinden er uitwisselingen plaats met studenten uit het buitenland. Buitenlandse studenten volgen dan lessen bij het Summa College, waardoor studenten van het Summa College lessen in het buitenland kunnen volgen. 

Tweetalig opgeleid 

Bij de opleiding Assistent-manager internationale handel van Summa Business word je tweetalig opgeleid (Nederlands en Engels) voor een beroep in het buitenland. Je behaalt naast je diploma een Europees certificaat dat aantoont dat je tijdens je opleiding extra kennis en vaardigheden hebt opgedaan met betrekking tot Europa. Ook kun je nog extra buitenlandse certificaten halen waarmee je je kennis over het buitenland nog meer kunt verbreden. 

Voor wie?

Bij veel scholen is stage in het buitenland mogelijk. Bij sommige opleidingen is een stage in het buitenland een vanzelfsprekend onderdeel van het programma.

Kan iedereen naar het buitenland? 

In principe kan iedereen stage lopen in het buitenland, maar je moet wel aan een aantal eisen voldoen. Een stage in het buitenland kost wel enige voorbereiding. Je moet daarom minimaal zes maanden van te voren op zoek gaan naar een plek en het schrijven van een schriftelijke motivatie. Om je hiermee op weg te helpen hebben we een handige checklist voor je opgesteld om je stage naar het buitenland goed voor te bereiden. Deze checklist vind je in het Handboek Internationale Beroeps Praktijkvorming (pdf).

Belangrijke competenties 

Uiteindelijk bepaalt het docententeam van jouw opleiding of je naar het buitenland op stage mag. Studieresultaten, taalvaardigheid en zelfstandigheid spelen bij hun keuze een belangrijke rol. De school kan je meer informatie geven over de exacte procedure per opleiding.

Stageplaatsen

Het Summa College werkt samen met verschillende scholen, bedrijven en instellingen in heel veel landen, zowel binnen als buiten Europa. Er zijn dus jaarlijks flink wat stageplaatsen beschikbaar.

Hoe vind je een stageplek in het buitenland? 

Je kunt ook zelf een stageplaats aandragen. Wellicht kan familie en/of een andere connectie in het buitenland je op weg helpen. Het moet dan wel gaan om een erkend (geaccrediteerd) leerbedrijf.

Waar kom je terecht? 

Je kunt bijvoorbeeld als student Techniek op stage gaan bij het bedrijf Airbus in Spanje. Of wat dacht je van een stage bij de groot warenhuis in Londen via Summa Business? Studenten van Summa Arties gingen op muzikale stage bij PopSchule Berlin en Kulturfabrik Moabit en studenten van de opleiding Onderwijsassistent gingen naar Turkije en gaven er Engelse les op een school in Instanbul. 

Wat kost het?

Een stage in het buitenland is duurder dan een stage in Nederland. Gelukkig is het binnen Europa (inclusief Turkije) vaak mogelijk om hiervoor een studiebeurs te krijgen. Soms kun je voor een stage in het buitenland van een studiebeurs of een subsidie gebruik maken. Je krijgt dan een deel van je reis- en verblijfskosten vergoed. Informatie hierover kun je vinden op de website van het programma Erasmus+. Het aanvragen van deze beurs doe je via de stagecoördinator van je school.

Handboek Internationale Beroepspraktijkvorming 

Kijk voor meer informatie over de kosten en het aanvragen van een studiebeurs in het Handboek Internationale Beroeps Praktijkvorming (pdf) van het Summa College of vraag ernaar bij jouw eigen school.

"Ik kwam terecht in een liefdevol gastgezin"

Bente van den Tillaart

Student Technicus industrieel product ontwerpen

Lees meer

"Een ervaring om nooit meer te vergeten!"

Annelies Ansems

Student Onderwijsassistent

Lees meer

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.