Topsport en studie: een gouden combinatie

 

Ben jij een topsporter die sportieve ambities najaagt en tegelijkertijd een mbo-diploma wil halen? Dan ben je bij het Summa College aan het juiste adres. Wij bieden je een maatwerktraject afgestemd op jouw topsportprogramma. Je sportcarrière is hierbij leidend. We maken samen afspraken over de duur van je opleiding en we stemmen je schoolrooster af op je sportprogramma. Zo kun je je sport en studie goed combineren.

Tijdens de opleiding stimuleren we je om het beste uit jezelf te halen; zowel in je sport als in je opleiding. Onze ervaren topsportcoördinatoren spelen hierin een belangrijke rol. Een topsportcoördinator vormt de brug tussen je sport en je opleiding. Samen met je studieloopbaanbegeleider draagt hij zorg voor jouw maatwerktraject en ondersteunen zij jou bij je persoonlijke ontwikkeling. Je staat er dus niet alleen voor.

Ervaringen topsportstudenten

Benieuwd naar de ervaringen van onze (ex-)studenten? Lees ze hier!

Veelgestelde vragen

1.      Wat houdt een topsportregeling in?

Het Summa College beschikt over een Regeling Topsport (pdf). Als je in aanmerking komt voor deze regeling bieden wij je een maatwerktraject aan afgestemd op jouw topsportprogramma. Je sportcarrière is hierbij leidend. We maken samen met jou afspraken over de duur van je opleiding en we stemmen je schoolrooster af op je topsportprogramma. Zo kun je je sport en studie perfect combineren. Fijn toch!

2.      Wanneer kom ik in aanmerking voor de topsportregeling van het Summa College?

Je moet een topsportstatus hebben om voor de topsportregeling van het Summa College in aanmerking te komen. Met de volgende topsportstatussen kom je in aanmerking voor de regeling topsport:

 • NOC/NSF-status
  Als je met een status geregistreerd staat in TMS (Topsport Monitoring Systeem van NOC/NSF), heb je het recht om gebruik te maken van de regeling topsport van het Summa College.
 • KNVB-status
  Als je op de lijst met topsport-statussen voorkomt, aangeleverd door de KNVB aan onze topsportcoördinator, dan mag je gebruikmaken van onze topsportregeling.
 • RTO-status
  Sta je bij een RTO (Regionale topsportorganisatie) geregistreerd in TMS (Topsport Monitoring Systeem van NOC/NSF) en neem je actief deel aan het RTO-programma, dan heb je recht op dezelfde faciliteiten als een studerende topsporters met een NOC/NSF-status.
 • Summa-status
  Om in aanmerking te komen voor een Summa-status moet je zowel aan onze criteria en de minimale eisen te voldoen.

Criteria en eisen:

 • Lid zijn van en/of uitgenodigd zijn voor de nationale selectie of deelnemen aan nationale selectietrainingen.
 • Lid zijn van en/of uitgenodigd zijn voor een kring-, district-, rayon- of gewestelijke selectie van een bond, onder regie van de betreffende bond.
 • Deelnemen aan E(J)K, W(J)K of Jeugd Olympische Spelen, deelname Worldcupwedstrijden.
 • Spelend in de hoogst landelijke competitie of deelnemen aan wedstrijden op het hoogste niveau van de eigen leeftijdscategorie.
 • Als junior spelend in een landelijke senioren competitie.

Trainingsprogramma minimaal 6 uur per week sport-specifieke training bij vereniging en/of regionale selectie en/of nationale selectie (exclusief krachttraining, reistijd en/of andere individuele trainingstijd!).

Een topsportcoördinator behoudt zich het recht voor om in uitzonderlijke gevallen waarin de criteria en/of minimale eisen niet voldoen, toch een Summa-status toe te kennen.

3.      Met wie bespreek ik mijn planning en wensen?

Onze topsportcoördinatoren Thomas Kramer en Guillermo Boogers spelen een belangrijke rol tijdens je maatwerktraject. Een topsportcoördinator vormt de brug tussen je sport en je opleiding. Hij kent beide werelden heel goed.

Al vanaf het eerste gesprek is hij betrokken. Samen met je loopbaanbegeleider draagt hij zorg voor de invulling en uitvoering van jouw maatwerktraject en ondersteunen zij jou bij je persoonlijke ontwikkeling. De topsportcoördinator denkt (pro)actief met je mee en zoekt naar oplossingen voor de uitdagingen die de combinatie topsport en studie met zich meebrengen. Je staat er dus niet alleen voor.

4.      Hoe kan ik de topsportregeling aanvragen?

Als je een topsportstatus hebt en in aanmerking komt voor de topsportregeling van het Summa College, neem dan contact op met één van de topsportcoördinatoren. Zij helpen je graag verder.

 

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.