Van uitdagende stage naar vast werk

Mijn stage bedrijf heb ik ontdekt via school. Het Summa College heeft een nauwe samenwerking met Viggo. Hierdoor krijgt iedereen een kans om stage te lopen bij deze afhandelaar. Stage begint al vanaf de tweede helft van de eerste schooljaar. En ieder jaar komen er steeds meer werkzaamheden bij. Ik ben nu, na mijn opleiding, nog steeds werkzaam bij Viggo als grondstewardess. Ik heb inmiddels een kans gekregen om mijn werkzaamheden uit te breiden en mijn huidige functie te combineren met Security werkzaamheden en te werken met G4S.

Landside stage
Stage begint al vanaf de tweede helft van de eerste schooljaar en de doel hiervan is om de leerlingen zoveel mogelijk in contact brengen met de passagiers en collega’s. Het eerste jaar wordt er georiënteerd op landside en de passagiers met mobiliteitsbeperkingen (PRM). Er wordt verwacht dat studenten de juiste hulp aan PRM passagiers kunnen bieden en assisteren naar de gate. Dit kan best uitdagend zijn omdat er verschillende mobiliteitsbeperkingen kunnen zijn zoals: slechtziende- of slechthorend passagiers, passagiers in de rolstoel of de passagiers die alleen hun eigen taal spreken. In de tweede jaar gaan de studenten ook sommige security taken doen zoals passagiers voorbereiden voor de security controle, dus ook de passagiers erop wijzen dat zij bepaalde elektronica en vloeistoffen uit de handbagage eruit moeten halen en dit dienen apart aan te bieden aan de beveiliger van de luchthaven.

Airside stage
Sommigen studenten krijgen ook de kans om luchthaven van een andere kant te bekijken en kunnen zij naar de airside gebied. Op de airside werkt de ‘operations’ afdeling, hier wordt het instapproces van de passagiers uitgevoerd, bagage ingeladen en alle gewichten berekend voor de balans van het vliegtuig. Bij deze afdeling kunnen studenten de ‘dispatcher’ assisteren met de PRM passagiers, gevonden voorwerpen bij de aankomsthal te bezorgen, hierbij horen ook kleine administratieve taken. Stage bij deze afdeling is zeer uitdagend want hanteert men veel (vlieg)veiligheidsprocedures.

Leerzaam

Ik heb de stage ontzettend leuk en leerzaam ervaren. Ik vind dat ik tijdens mijn stage veel heb gedaan. Ik heb vaak meegekeken en samengewerkt met andere collega’s. Veel informatie en begeleiding van Viggo medewerkers ontvangen. Ik merk het vooral nu tijdens mijn werk dat ik veel voordelen heb dat ik ook bij andere afdelingen heb gewerkt. Werken met mensen zal altijd een grote uitdaging blijven. Je komt veel verschillende nationaliteiten en culturen tegen. Ieder persoon communiceert en reageert anders wat soms best lastig kan zijn. Je werkt altijd onregelmatig wat best vermoeiend is. Maar vroeg in de ochtend moet je net zo vriendelijk en scherp blijven als laat in de avond.

Unieke ervaringen

Ik heb veel mooie herinneringen gehad tijdens mijn stage maar meest bijzonder was dat ik mee mocht vliegen met een privévliegtuig! Het werd me gevraagd door een piloot die vaker vanuit Eindhoven Airport vliegt of ik mee wilde om in Maastricht een vliegtuig te gaan ophalen en vanuit daar naar Eindhoven Airport vliegen. En natuurlijk kon ik geen nee zeggen! Het was spannend want vliegen met een privéjet voelt anders dan een gewone grote passagiers vliegtuig. Je stijgt veel sneller op bijvoorbeeld. Wat nog meer in mijn herinnering staat is dat ik in de laatste maand van mijn stage bij GA mocht onder toezicht van mijn coördinator vliegtuigen marshallen. “Marshallen” betekent met handsignalen vliegtuig naar zijn parkeerplek leiden. Dit is zeer verantwoordelijke taak want jij bepaalt hoe de piloot het vliegtuig moet sturen om dit in de juiste parkeerpositie te zetten. Dat heb ik inmiddels bij verschillende type vliegtuigen mogen doen. Ik vond het heel leuk en spannend.

Aanrader

Ik zou Viggo als stagebedrijf aanraden omdat Viggo een veelzijdige afhandelaar is. Je doet niet alleen de check-in en gate procedures maar je werkt ook samen met G4S en doet ook een aantal security taken. Hierdoor blijft je werk afwisselend. Ervaring met werken op de luchthaven wordt heel erg gewaardeerd wat heel aantrekkelijk kan zijn voor eventuele toekomstige werkgever. Dankzij Summa College heb ik veel bereikt in de praktijkgebied van de luchtvaartdienstverlener en veel ervaring opgedaan. Door de samenwerking van Summa College en Viggo heb ik meer praktijkervaring dan andere studenten van andere MBO opleidingen luchtvaartdienstverlener. Door de praktijk locatie van school op Eindhoven Airport komen studenten meer en sneller in de aanraking met de passagiers en de taken van een luchtvaartdienstverlener. Nadat ik ben afgestudeerd kreeg ik direct een baan bij Viggo en ik krijg veel mogelijkheden om verder te groeien.

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.