Van havo naar mbo? Bente vertelt

Nadat ze de havo had afgemaakt koos Bente den Dekker ervoor om ‘iets in de bakkerij’ te gaan doen. Bente hielp als kind haar moeder al bij het bakken van cakes en koekjes, dus ze besloot van haar hobby haar vak te maken. Op de havo kreeg ze bij haar afstuderen een lijst mee van scholen met bakkerijopleidingen. 

Na wat Googlen besloot Bente naar de open dag van het Summa College te gaan. Daar kreeg ze een goede indruk van de school. Haar keuze viel uiteindelijk op de opleiding Leidinggevende bakkerij. Nu, een goed jaar later, kijkt Bente terug op een goede keuze. 

Wat vindt zij de leukste onderdelen van haar opleiding? Bente: “De praktijklessen. De havo is natuurlijk vrij theoretisch en ik vind het fijn in de praktijk bezig te zijn. We maken in iedere les wel iets lekkers.” 

Als tweede noemt Bente de lessen Grondstoffenleer: “Ik vind het leuk om te meer weten over de grondstoffen waar ik mee werk. Waar de verschillende soorten meel vandaan komen en voor welke producten je welk meel kunt gebruiken, bijvoorbeeld.”

En dan zijn er nog de docenten. Die zijn heel toegankelijk, volgens Bente: “Soms merk je niet eens dat het leraren zijn, dus je bouwt er makkelijk een band mee op. En ze helpen je, sommige desnoods in hun vrije tijd.”

En die hulp is fijn als je aan de Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij meedoet. Bente werd daar dan ook Nederlands kampioen in de klasse Uitvoerend bakker. “Ja, trots!”, zegt Bente, “en de docenten waren net zo trots op mij als ikzelf”.

Screenshot weekblad Vlijmen over prijswinaar Bente den Dekker
(Bron: Weekblad Vlijmen)

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.