Met Virtual Reality-bril door hart en longen

Een gemengd studententeam van Summa, Fontys en TU/e heeft een virtuele tour door het hart en longen bedacht. Ze willen dit inzetten als lesmateriaal voor vmbo-leerlingen. Niet alleen om te laten zien hoe het lichaam werkt, maar ook wat de gevolgen kunnen zijn van een ongezonde leefstijl. Dit idee won gisteren de Slimmer Leven Challenge. Summa studenten Pub Frijters en Hadasse Braakman van de opleiding Mbo-verpleegkundige zitten in het winnende team.

Het idee ontstond bij Pub. Zij heeft longproblemen die ook effect hebben op haar hart. Met een stressballetje legde haar arts uit wat er met haar hart gebeurt. Door het probleem te visualiseren, begreep ze het een stuk beter. Met een virtuele tour hoopt het team dat leerlingen ook beter snappen wat bijvoorbeeld drinken en roken met je doet. “Het wordt zo echt een belevenis. Het is een leukere manier van voorlichting geven en maakt ook meer indruk”, zegt Hadasse.

Ze werkten samen met Damien Lemans van Fontys en Emma Dhaeze van TU/e. “Het was heel tof om kennis uit te wisselen. Zij wisten veel over bijvoorbeeld businessplannen en techniek en wij weer meer over de medische kant en de doelgroep. Ieders kwaliteiten werden benut”, vertelt Pub.

Ze krijgen een geldbedrag van € 3.000,- om het idee ook echt uit te gaan voeren.

In de media:
E52:
Slimmer Leven Challenge gewonnen door ‘hart is het leven’

Eindhovens Dagblad: 
Het Hart is het Leven wint Slimmer Leven Challenge

Aftermovie op de website van de Slimmer Leven Challenge