Hoe word je een Summa Ster?

Volgens Jasmien Ghaderi, dé Summa Ster van 2017 zijn dit de benodigde ingrediënten:
- lekker jezelf zijn
- het beste uit jezelf halen
- hard werken
- doorzetten
- je opleiding serieus nemen én:
- daar voor de volle 100% voor gaan
En Jasmien kan het weten, want haar is het op deze manier gelukt.

Dat ze zelf was aangemeld als Summa Ster, kwam voor haar als een totale verrassing. Jasmien: “Ik zat in de klas en opeens kwam de teamleider binnen en zei: “Jasmien, ik heb jou even nodig.” Ik ging wat angstig met haar mee, dacht ‘dit kan niet goed zijn’. Maar toen kreeg ik dus te horen dat ik was genomineerd als Ster. Daar was ik superblij mee. De teamleider ging mee terug de klas in, waar we het vertelden aan mijn klasgenoten. Die waren allemaal blij voor mij, ik kreeg applaus en ze feliciteerden me.” 

Contact

Het Sterrentraject wordt afgetrapt met een gezellig diner, waarbij alle genomineerde Sterren elkaar kunnen leren kennen en er meer informatie wordt gegeven over het vervolg. “Ik stond helemaal open voor het diner, maar toen ik er eenmaal was vond ik ’t toch wel heel spannend”, vertelt Jasmien. “Ik kende helemaal niemand. Gelukkig legde ik tijdens het eten al snel contact met Zabi, een van de andere Sterren. We hebben, samen met nog een paar andere Sterren, nog steeds contact met elkaar. Dan gaan we bijvoorbeeld een hapje eten ofzo.”

“Ik heb mezelf goed leren kennen”

Tijdens de workshops die volgden, heeft de 24-jarige Jasmien veel opgestoken, vooral over zichzelf: “Ik heb mezelf goed leren kennen. Tijdens het traject moet je heel dicht bij jezelf blijven, over jezelf nadenken. In het begin vond ik dat moeilijk, maar de hele groep moet ’t doen, dus je steunt elkaar daarin. Uiteindelijk heb ik er veel van geleerd.”

Superster

Op 13 april werd ze tijdens een feestelijke afsluitende borrel uitgeroepen tot dé Ster van het gehele Summa College. “Ik voel me echt een superster!”, glunderde Jasmien na haar overwinning. “Ik had het echt helemaal niet verwacht.” Wethouder Yasin Torunoglu reikte haar een trofee uit én een cheque ter waarde van 500 euro. De jury prees haar doorzettingsvermogen, persoonlijke groei en het opklimmen van niveau 2 naar 4. Daar is ze zelf ook erg trots op. En terecht. “Ik ben begonnen op niveau 2 en vanuit daar doorgestroomd naar niveau 3. Maar halverwege mocht ik al naar niveau  4, omdat niveau 3 te makkelijk voor me bleek te zijn; ik had daar geen uitdaging meer. Op niveau 4 heb ik echt het gevoel dat ik aan ’t leren ben.”

Ambassadeur

Jasmien is nu een jaar lang ambassadeur van het Summa College. Ze gaat zelfs door naar de landelijke Uitblinkersverkiezing. Alweer een uitdaging! Jasmien: “Ik heb er superveel zin in en vind ’t leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik laat het allemaal op me afkomen.” Maar eerst is ze nog druk met haar examens. Ze heeft een mooi jaar achter de rug. “Mijn stage bij Severinus was heel uitdagend. Iedere dag stapte ik in de auto met het idee ‘Wat gaat er vandaag weer allemaal gebeuren?’ Ik werkte er in een jong team. De meeste medewerkers zijn er jonger dan 30 jaar. Ik voelde me er echt een van hen.”

“Kies een opleiding die écht bij je past”

Wat Jasmien wil meegeven aan toekomstige studenten? “Dat het belangrijk is dat je een opleiding kiest die goed bij je past. Alleen dan kun je écht doorzetten.” Voor haarzelf was de keuze voor een vervolgopleiding gelukkig niet moeilijk. Ze zegt hierover: “Toen ik op de middelbare school zat, heb ik stage gelopen in de gehandicaptenzorg. Ik wist meteen dat dit was wat ik wilde.”

Brief van de burgemeester

Nadat Jasmien was uitgeroepen tot dé Summa Ster, was haar foto te zien op de beeldschermen van Summa Welzijn, werden er posters gemaakt en natuurlijk was er taart om haar te feliciteren. Ze kreeg zelfs een brief van de burgemeester van haar woonplaats. Hij feliciteerde haar en wenste haar veel succes toe voor de toekomst. Dat kan ze goed gebruiken, want Jasmien heeft nog volop plannen: “Na mijn opleiding wil ik verder studeren aan het hbo. Daarbij wil ik heel graag bij Severinus  blijven werken. Het werk daar past precies bij mij. Het doel van Severinus is: mensen in de samenleving brengen. Daarom is het ook midden in een woonwijk gevestigd, in de maatschappij. Deze manier van mensen begeleiden spreekt mij erg aan.”

Ben jij ook een Summa Ster?

Ook een Summa Ster worden? In het nieuwe schooljaar is er weer een nieuwe ronde, met mooie kansen. Je kunt dan jezelf of iemand anders aanmelden via summasterren.nl. Wie weet is de titel van dé Summa Ster straks voor jou!  

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.