Handwerken in Tallinn

“Een soort Strijp-S, maar dan 10.000 keer leuker, hipper, drukker, groter en alles wat je je kunt bedenken. Vol met restaurantjes, barretjes en allemaal aparte winkeltjes.” Zo omschrijft Vera Smeets, derdejaars student van de opleiding Allround medewerker mode/maatkleding de creatieve buurt Telliskivi Loomelinnak in Tallinn, Estland.

Het was een van de hoogtepunten van haar verblijf van zes weken in Estland. Daar deed ze samen met drie medestudenten mee aan een uitwisselingsprogramma. Ze namen een kijkje op scholen, bij verschillende bedrijven en uiteenlopende ateliers. Al snel kwamen ze erachter dat ‘handwerken’ het keyword is in het Estse vakgebied. Alles wat in Nederland meteen met de naaimachine wordt gedaan, doen ze daar eerst met de hand. “Ze zijn daar heel precies”, zegt Vera.

Lesje modeltekenen

Ook volgden ze andere lessen dan ze in Nederland gewend zijn. Modeltekenen bijvoorbeeld. Best moeilijk als je dat nog nooit gedaan hebt, maar wel leerzaam. Bij de Engelse les vertelden de studenten over zichzelf en het Summa College, tijdens de naaiuren maakten ze onder meer ovenwanten, knoopsgaten en zakken.

Droom

Vera: “Je merkt dat in een ander land en bij bedrijven onderling de werkwijze anders kan zijn. Soms is ‘onze’ manier makkelijker en soms is de manier waarop ze het ‘daar’ doen logischer. Heel interessant om te zien.” Vera mocht twee weken stage lopen in het atelier van ontwerpster Lilli Jahilo. Vera: “Stage lopen bij zo’n bedrijf is echt een droom. Ze werken er op de haute couture manier en verkopen hun kleding meer als prêt-à-porter. Wanneer krijg je nou de kans om een kijkje te nemen in zo’n atelier? Het was echt een ervaring om nooit te vergeten!”

Tallinn 5
Tallinn 4
Tallinn 3
Tallinn 2
Tallinn 1

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.