Onder de pannen met een echte chef-kok

Van welke topchef zou je als horeca-student graag de kneepjes van het vak willen leren? Sergio Herman, Herman den Blijker, Jonnie Boer, Ron Blaauw, Robert Kranenborg... Zomaar een paar bekende Nederlandse namen in de culinaire wereld. Maar wie kent Margot Janse? Zij werkte 21 jaar lang als chef-kok bij The Tasting Room, het restaurant van een sjiek hotel in Zuid-Afrika. Onder haar leiding verscheen het restaurant maar liefst drie keer in de top 50 van beste restaurants ter wereld.

Tegenwoordig kookt zij op een ander niveau. Bijvoorbeeld voor een gala-avond voor 170 gasten van de Stichting Goede Mensen, die op 25 november werd gehouden op Strijp-T. Hiervoor bereidde Margot een driegangenmenu voor. Daarbij kon ze wel wat hulp gebruiken. De drie dagen die vooraf gingen aan het diner, hielpen studenten van Summa Horeca Margot met de voorbereidingen. Iedere dag drie andere studenten.

Op vrijdag was het de beurt aan onder anderen Nikos (Leidinggevende keuken) en Nizami (Zelfstandig werkend kok). In grote pannen met kokend water blancheerden ze kruiden en kookten ze melk waaraan popcorn werd toegevoegd voor een saus. Hoewel ze geen concrete gerechten maken, vinden ze het erg leuk en interessant om bezig te zijn met de voorbereidingen van de Zuid-Afrikaans getinte gerechten. Nikos: “Zo’n kans laat ik niet gaan, om met een sterrenchef te koken. Tijdens de opleiding worden veel technieken herhaald om ze te verfijnen. Nu komen er ook andere technieken aan bod.”

Ook Margot vond het leuk om met de studenten samen te werken. "De studenten en docenten zijn heel enthousiast. De studenten vinden het soms wel wat spannend, maar het is voor hen goed om ervaring op te doen. Het belangrijkste voor hen is dat ze echt wíllen."

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.