Project ICE Container

Bij het in de vrieskou bouwen van een ijstoren bouwen van 30 meter hoog komt wat vernuft kijken. Studenten van de TU/e gaan de toren bouwen, maar de technische voorzieningen werden gebouwd door Summa Engineering. Het woord is aan student Technicus mechatronica Gavin van Turnhout van Summa Engineering.

"In het laatste jaar van de opleiding Mechatronica moesten we een intern afstudeerproject selecteren en dat project uitwerken. Deze projecten zijn altijd in samenwerking met scholen, instanties of bedrijven.

Ballon opblazen

Het projectdoel was om een mobiele werkplaats te maken waarin een composiet gemixt kan worden. Dit composiet wordt gebruikt om gebouwen en dergelijke van ijs te maken. Dat werkt als volgt: eerst wordt een ballon opgeblazen in de vorm van het product/object, daarna wordt het composiet over de ballon gespoten. Na een tijdje begint het object te vormen. Als de laag composiet dik genoeg is wordt de ballon geleegd. Het eindproduct is een object gemaakt van ijs.

Permafrost

Dit systeem is alleen mogelijk op plekken waar permafrost (het verschijnsel dat in bepaalde gebieden nabij de polen en in het hooggebergte de ondergrond nooit helemaal ontdooid) is. Voor dit project werken we samen met de TU/e. De TU/e is verantwoordelijk voor het verzinnen en uitdenken van het composiet.

Bezig met alle soorten techniek

Het was een leuk en groot project met meerdere disciplines. Zo moesten we bijvoorbeeld de hele container uittekenen, elektrisch aansluiten en ontwerpen. Ook moesten er bestellijsten gemaakt worden, informatie gewonnen worden over de componenten en dergelijke. Onze opleiding heet wel Mechatronica maar tijdens een project van deze schaal ben je bezig met alle takken van de techniek.

Uit de comfortzone

Zo hebben we bijvoorbeeld de water aan- en afvoer zelf aangesloten terwijl de meeste leden van de projectgroep zoiets nog nooit had gedaan. Hierdoor word je uit je comfortzone gehaald en moet je informatie inwinnen om verder te komen met het project en alle kennis is nuttig.

Leukste project

Dit project was dus heel leerzaam zowel in de disciplines die er in voorkwamen als de samenwerking en communicatie met externe en interne partijen. Ik vond dit project het leukste, grootste en leerzaamste project van mijn vier schooljaren."

Gavin van Turnhout, student Technicus mechatronica bij Summa Engineering.

Bouwen aan een 30 meter hoge ijstoren02
Bouwen aan een 30meter hoge ijstoren-6
Bouwen aan een 30meter hoge ijstoren-4
Bouwen aan een 30 meter hoge ijstoren08
Bouwen aan een 30 meter hoge ijstoren04
Bouwen aan een 30 meter hoge ijstoren05
Bouwen aan een 30 meter hoge ijstoren09
Bouwen aan een 30 meter hoge ijstoren01

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.