Retourtje Italië met een robot

Een retourtje Aviano, Italië, met vier medestudenten en een robot. Eind februari stappen Pim en zijn reisgenoten in het vliegtuig voor de First Tech Challenge. De jongens volgen de opleiding Technicus mechatronica, niveau 4. Omdat ze naast deze opleiding meer uitdaging wilden, kregen ze de kans om mee te doen aan deze internationale wedstrijd. Met hun team The Dukes of Brabant werken zij nu hard aan de robot die straks punten voor hen moet gaan scoren.

Dit jaar moet de robot onder andere zelf kunnen rijden en blokjes kunnen oppakken die hij in een bepaald patroon in een stellage zet. Hierop focust het team, want er zijn relatief veel punten mee te verdienen. En het moet ook nog eens zo snel mogelijk.

Taakverdeling

Ieder teamlid heeft zijn eigen taak. Jeroen is de programmeur. Hij zorgt dat de robot correct geprogrammeerd is en kijkt naar de eisen van de andere leden. Peter en Bricio zorgen voor de mechanische onderdelen zoals plaatwerk, draai- en freesonderdelen. Zij zorgen ervoor dat de onderdelen niet vastlopen of ergens tegenaan lopen. Sven en Pim regelen de algehele ondersteuning en zaken als sponsors, kleding, materiaal en bestellijsten.

Kost heel wat tijd en geld

“Er gaat heel wat eigen tijd en geld inzitten”, zegt Pim. “We zijn een paar maanden geleden begonnen en hebben één dag per week vrij van stage om aan de robot te werken. Ook werken we er na schooltijd en in het weekend aan en gaan we naar bijeenkomsten van de wedstrijdorganisatie. Die zijn meestal niet naast de deur.”

Het beste van twee werelden

Pim vindt zijn opleiding ideaal: “Je leert het beste van verschillende werelden. Een goeie mechatronicus zorgt ervoor dat mechatronica en elektronica zo optimaal mogelijk samenwerken.” Wat hij na zijn opleiding wil gaan doen weet hij nog niet precies. “Je kunt hier zoveel kanten mee op. Iedere stage doe ik iets anders; projecten voorbereiden, CAD-tekenen, elektrisch tekenen… Ik vind het allemaal leuk.” Eerst maar eens vol gas die robot laten presteren, boys!  

Lees ook: Met de robot naar Amerika

The Dukes met robot
Teamleden met robot
Robot
Rijdende robot

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.