Moet je als opticien een bril dragen?

“Ik ga niet in die zaak staan”, dacht Merel vastberaden over de brillenwinkel van haar vader. Maar toen ze ging onderzoeken welke opleiding bij haar paste, kwam ze toch uit op Opticien. Het is een brede en creatieve opleiding. Dat sprak haar aan. Ze wil graag bedrijfsleider worden, maar geen eigen zaak.

“Mensen denken soms dat ’t een suf beroep is, maar als je deze opleiding doet, merk je dat het veel lastiger is dan het lijkt. Maar ook veel interessanter en leuker. We leren wat je moet doen en waaróm je dat doet. Het is heel veelzijdig. We krijgen bijvoorbeeld ook les in gezichtsvormen en wat daarbij past qua kleur enzo. En binnenkort krijgen we ook een les visagie bij Summa Uiterlijke verzorging.”

Het rekenwerk valt mee

Tijdens de opleiding leer je hoe je brillen op maat maakt en soldeert. Ook leer je hoe je mallen maakt voor brillenglazen (die worden aangeleverd als dikke glazen rondjes), hoe je ogen meet en hoe machines werken. “Het rekenwerk valt wel mee”, zegt Merel. “Je gebruikt vooral formules.”

Bril dragen als visitekaartje

“Er wordt vaak gevraagd of ik de opleiding doe omdat ik een bril draag of dat ik een bril draag omdat ik de opleiding doe. Veel klasgenoten dragen toevallig een bril of lenzen, maar dat hoeft niet voor school of stage. Op je werkplek is het wel leuk om een bril te dragen, als een soort reclame. Je bent dan toch een beetje een visitekaartje.”       

Oogmeet-apparaat
Slijpmachine
Brillenglazen
Montuur solderen
Te solderen monturen

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.