“Zonder mbo had ik nooit deze opleiding gedaan”

Sterre de Jongh zit in het derde jaar van de hbo-opleiding International lifestyle studies. Op het vmbo wist ze al dat ze naar het hbo wilde. Ze koos voor een route via het mbo. “Achteraf gezien zou ik het weer zo doen.”

Een opvallende uitspraak. Want de mbo-opleiding fashion management bleek niet de juiste keuze. “Ik koos voor het mbo, omdat havo voor mijn gevoel een stapje te hoog was. Fashion management leek bij me te passen, maar het ging voor mij te veel over het organiseren van het productieproces. We kregen tijdens het ontwerpen van collecties ook te maken met conceptontwikkeling: dát vond ik interessant. Vandaaruit ben ik bij lifestyle studies uitgekomen. Zonder de mbo-opleiding fashion management was dat niet gebeurd.”

Verschillen

Sterre noemt meer redenen waarom ze weer voor het mbo zou kiezen. “Allereerst de stages. We weten hoe het bedrijfsleven werkt, hoe we ons moeten presenteren. Ook leer je projectmatig werken, samenwerken en veel over jezelf: ik weet waar ik goed en minder goed in ben. Aan de andere kant leren havisten vaak wat makkelijker. Na een jaar heb je dat been wel bijgetrokken.”

Uitvallers

Opmerkelijk: de uitvallers op International lifestyle studies zijn bijna allemaal havisten, vooral omdat de opleiding niet bleek wat ze ervan verwacht hadden. “Ik denk dat mbo’ers beter weten wat ze willen, omdat we meer gezien hebben.”

Van mbo naar hbo

Wil je meer weten? Je vindt hier informatie over de doorstroom van mbo naar hbo.

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.