Meesterboulanger, dat word je niet zomaar

Een jaar of tien geleden stond hij als student in de bakkerij op Sterrenlaan 10. Onlangs kwam hij er terug voor de Masterclass Kleinbrood. Rob Santegoets komt uit een echte bakkersfamilie en vindt het interessant om zijn kennis bij te spijkeren.

“Er zijn hier mensen met een behoorlijke theoriekennis”, zegt Rob, die werkt bij Bakkerij Vedder in Deurne. Niet alleen de theoriekennis, maar ook praktijkervaring is er volop met de aanwezigheid van meesterboulangers Wietse Schiere, Mark Plaating en Daan Hesseling en Gildemeester Jan Zweistra. Een bijzonder gezelschap, want meesterboulangers zijn zeldzaam: Nederland heeft er maar zeven.

Vernieuwende producten

De masterclass gaat vooral over kwaliteitsbehoud en –verbetering. Rob: “Het is een uitdaging om de productie op te schalen met behoud van de kwaliteit. Bij de bakkerij waar ik werk proberen we iedere maand iets nieuws in de winkel te hebben. Vernieuwende producten; bijvoorbeeld in de zomer lekker brood voor bij de barbecue en in de herfst donkerder gevuld brood.”

Behoorlijke investering

“Of ik zelf meesterboulanger zou willen worden? Ik heb er wel over nagedacht. Het betekent een behoorlijke tijdsinvestering van een à anderhalf jaar heb ik gehoord, naast je werk. Ik weet eigenlijk niet of je aan bepaalde eisen moet voldoen om het te mogen worden”, zegt Rob.

Mooie ervaring

Volgens kersvers meesterboulanger Daan Hesseling kun je met tien jaar werkervaring in het brood opgaan voor de titel van meesterbakker. De investering is behoorlijk, beaamt hij. “Ik ben er een jaar mee bezig geweest. Vooral de laatste drie maanden zijn heel intensief. Jijzelf én je thuisfront moeten er echt 100% achter staan, anders moet je er niet aan beginnen. Al moet ik zeggen: ik ben in 2014 tweede geworden op het WK Broodbakken, maar vind de ervaring van meesterboulanger worden mooier. Je leert dan echt heel veel.” 

Meesterbakkers Masterclass Kleinbrood

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.