Oud-student Ralisha staat nu zelf voor de klas

In  2015 maakte ze de lekkerste bonbon van Nederland. Ze deed mee aan de Gouden Gard en andere vakwedstrijden. Ze maakt de mooiste (en lekkerste!) dingen van chocola en haar vriend vroeg haar ten huwelijk tussen de verleidelijke creaties voor haar afstuderen. Een paar jaar geleden zat de inmiddels getrouwde Ralisha van den Oetelaar – Van der Velden in de eerste lichting van de opleiding Patissier. Nu volgt ze de docentenopleiding op het hbo en staat ze voor haar stage zelf voor de klas op het Summa College.

Ralisha wist al lang dat ze docent wilde worden. Ze wist alleen niet zo goed in wát. Ze probeerde de kinderopvang en de pabo, maar kwam uiteindelijk terecht bij haar hobby: bakken en lekkere dingen maken van chocola. In 2016 behaalde ze haar diploma. De afwisseling en uitdaging die ze zoekt, denkt ze niet te vinden in de patisserie, maar wel in het onderwijs. Want, zo zegt ze, “daar is echt elke dag anders.” Sinds dit schooljaar loopt ze een dag per week stage bij haar vroegere opleiding. Daarnaast gaat ze een dag in de week naar school en werkt ze drie dagen in een hotel-restaurant. Uiteindelijk wil ze graag fulltime aan de slag in het onderwijs. En dan het liefst bij Summa. “Daar voel ik me echt thuis. Dat komt door de docenten, de omgeving, de manier van lesgeven, de omgang met de studenten… Er hangt een hele prettige sfeer. En ik kan hier mijn creatieve ei kwijt.”

Chocoladebloemen en showstukken

“Ik vind het heel mooi om de studenten te zien groeien. Het niveau is de afgelopen jaren echt gestegen. Misschien door de ervaring; in mijn jaar moesten we alles nog uitvinden. Inmiddels is er meer voorbeeldmateriaal.” De belangrijkste leerdoelen tijdens de stage van Ralisha zijn het zich eigen maken van het lesgeven en het zich vertrouwd voelen voor de klas. Ze kan verschillende werkvormen uitproberen in de praktijk. Ook is er aandacht voor het begeleiden van studenten, zelfreflectie en het opzetten van een lesprogramma. De afgelopen weken leerde Ralisha de studenten chocoladebloemen te maken en oefenden zij met het maken van een showstuk. Dat is een grote creatie – die vaak uit verschillende onderdelen bestaat - waarvan alles eetbaar moet zijn. “Zo’n showstuk moeten de studenten aan het eind van het schooljaar maken, maar ze gaan in november op blokstage en zijn dan pas in januari weer terug. Daarom is het goed om er nu alvast over na te denken, want er gaat best wat tijd in zitten.”

Leren van elkaar

Ralisha: “Tijdens mijn eigen opleiding moesten we het showstuk maken tijdens onze stage. Nu zijn er een paar praktijklessen op school voor vrijgemaakt. Dan kun je de studenten meer leren over de aankleding en afwerking en hen toch iets extra’s meegeven. Ik vind het verrassend hoe snel ik een klik met de groep had en hoe snel ze vragen durfden te stellen. Dan zeggen ze bijvoorbeeld ‘zo’n showstuk vind ik supereng’ of ‘mevrouw, u moet mij wel helpen hoor!’ Ik herken die gevoelens en situaties, omdat ik het zelf ook heb meegemaakt.”
De samenwerking met haar voormalige docent Martien Verheijen gaat ook prima. “We vullen elkaar goed aan. Een paar weken geleden waren we bezig met suikerwerk. Daar is Martien heel goed in. Ik ben meer van de chocola. Op die manier leren we ook nog van elkaar.”   
Ralisha geeft les
Ralisha maakt sokkel showstuk
Student met showstuk
Student met showstuk_
Tafel met showstukken

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.