Onderwijsminister bracht werkbezoek aan Summa College

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven was woensdag 8 april 2020 tijdens een werkbezoek aan het Summa College onder de indruk van docenten en studenten van Summa Zorg tijdens de coronacrisis. De minister volgde een online college van docent Jac Rijnen over het omgaan met crisissituaties, ging (op gepaste afstand) in gesprek met studenten, directie van Summa Zorg en Summa Welzijn en bestuurder Laurent de Vries en bezocht daarnaast praktijkopleider verzorgingshuis Vitalis.

Studenten en docenten in de zorg
Van Engelshoven is naar Eindhoven gekomen om te luisteren naar de ervaringen van de studenten en docenten in de zorg tijdens de crisis. Zo kon ze met eigen ogen zien hoe in onder andere de lesstof rekening wordt gehouden met de nieuwe situatie door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Indrukwekkende ervaringen
Ook de ervaringen van de aanwezige studenten maakten wat los tijdens het werkbezoek. Studente Daphne werkt in de thuiszorg en moet zich inpakken als een marsmannetje. “Mijn cliënt ziet alleen mijn ogen, ik ben slecht te verstaan en ook niet herkenbaar. Ik voel een afstand, terwijl ik juist kom om mevrouw te helpen.” Minister Van Engelshoven is onder de indruk van dit verhaal. “Hoe beangstigend moet dat voor iemand zijn. Respect voor zo’n jonge vrouw als Daphne, die haar uiterste best doet om zo flexibel mogelijk de patiënte ter wille te zijn.”

Harde maar goede leerschool
Student verpleegkunde Juul loopt stage bij het Catharina Ziekenhuis. “Ik werk eigenlijk op de oncologieafdeling, maar heb twee nachten op de corona-afdeling gedraaid. Dat was erg confronterend. Er liggen veel angstige mensen, patiënten met een doodsangst.” Student Dylan beaamt dat. “Als mensen worden opgegeven, zie je de angst in hun ogen. Het is de angst voor het onbekende.” Hij maakt zich voorlopig niet druk over de gevolgen van de crisis voor zijn studie. “De patiënt komt nu eerst.”

Voorkomen van studievertraging
Directeur Marty Willems benadrukt dat het Summa College haar best doet om de gevolgen van de pandemie voor de examenkandidaten te beperken, met extra aandacht voor studenten die in de knel dreigen te komen. Soms is vertraging onvermijdelijk, als de student geen stage kan lopen bijvoorbeeld. De minister meldt dat het ministerie aan een richtlijn werkt over de manier waarop scholen met deze situatie moeten omgaan.
 

In gesprek met studenten en docenten Verpleegkunde bol_ Onderwijs en stage in Corona-tijd
Werkbezoek Eindhoven Summa-07
Online les - opleiding Verpleegkunde bbl_2
In gesprek met studenten en praktijkopleider op locatie verzorgingshuis Vitalis_3
Werkbezoek Eindhoven Summa-02
Online les - opleiding Verpleegkunde bbl

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.