'Een kok is niets zonder goede bediening'

Een column van docent Armijn van Nierop, chef-kok, ondernemer en docent bij Summa Horeca.

Vaste prik: aan nieuwe studenten laat ik fragmenten van de Britse comedyserie Fawlty Towers zien. Dat is niet alleen lachen, maar ook leerzaam. Het laat zien hoe het vooral niet moet.

Hoe goed hij ook zijn best doet, Basil, de hoofpersoon en eigenaar van het hotel Fawlty Towers, is geen goed gastheer. Terwijl dit juist heel belangrijk is in de horeca. Een klein voorbeeld van hoe Basil met zijn gasten omgaat:


Een chef kan de mooiste menu’s opstellen, het lekkerste eten koken en presenteren, maar als goed gastheerschap ontbreekt, dan is dat allemaal voor niets. Eten kun je overal. Een gast wil graag in een goede sfeer ontvangen worden, vriendelijk behandeld worden en een lekkere cocktail drinken. Als dat hele plaatje klopt, dan komt hij graag terug.

Natuurlijk is het superbelangrijk wat er op het bord ligt. Maar het verheerlijken van het koksvak als sexy en rock and roll is klets. Zonder goed gastheerschap is een restaurant nergens. De chef kan niet zonder de gastheer en gastvrouw.

Een goede gastheer of gastvrouw word je niet zomaar. Je moet je verantwoordelijk voelen voor je gasten. Dat die zich helemaal op zijn gemak voelt. Ik heb het dus liever over gastheren en gastvrouwen.

Bij Summa Horeca besteden we veel tijd aan goed gastheerschap. Als gastheer of gastvrouw ben je verantwoordelijk voor jouw eigen eigen wijk van bijvoorbeeld tien tafels. Zo kun je jouw gasten écht in de watten leggen. 

Wil je de originele column lezen? Dat kan op de website Misset Horeca.
 

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.