Studenten ondervragen burgemeester over vrijheid en corona

In het kader van het Nationaal gesprek over vrijheid spraken vier studenten van het Summa College donderdag 10 oktober bij Studio040 met burgemeester John Jorritsma van Eindhoven over de gevolgen van corona voor de samenleving.

Het gesprek van burgemeester John Jorritsma met studenten Manon ter Heide (Beauty & lifestyle), Luna Sandkuijl (Fashion), Niek Thijssen (Business) en Jaimy Kuijpers (Business) loopt al ruim een half uur lekker. De studenten stellen een vraag over vrijheid in tijden van corona, de ‘burgervader’ geeft geroutineerd antwoord.

Vraagtekens

Totdat student Niek Thijssen (Business) vraagtekens plaatst bij de maatregelen van de overheid om het virus onder controle te krijgen. “Staan de maatregelen wel in verhouding tot de grote gevolgen voor de samenleving?”, wil de Summa-student weten. “En is het niet gewoon een griep-virus, wordt er wel voldoende naar het bewijs gekeken?”

De burgemeester gaat een beetje ongemakkelijk verzitten. En zegt dan: “Daar word ik een beetje boos van… Ik ben herhaaldelijk op de corona-IC’s van meerdere ziekenhuizen in de stad geweest, waar een kwart van de mensen het niet haalt. Ik heb met ambulancebroeders gesproken die mensen met de dood in de ogen kregen, waarvan ze wisten: die haalt het ziekenhuis niet.”

Instemmend knikken

Debatleidster Rokhaya Seck ziet de discussie tussen beide mannen even aan. En concludeert dan: “Dit is ook vrijheid. Dat mensen mogen zeggen wat ze denken …”  De aanwezigen knikken instemmend.

Debatcentrum De Balie in Amsterdam organiseerde vorig jaar het Nationaal Gesprek over vrijheid, een debat over onze vrijheid. Aanleiding is de officiële bevrijding van heel Nederland, 75 jaar geleden. “Als we het over vrijheid hebben, denken mensen vaak aan de tweede wereldoorlog”, zegt burgemeester Jorritsma. “Maar in deze tijdens van corona maken we de gevolgen van de inperking van de vrijheid goed mee.”

“Aanvankelijk wilden we een debat tussen jongeren en bestuurders - ministers, commissarissen van de Koning,  burgemeesters -  op 75 plekken in het land houden”, zegt organisator Joris Bastiaan van De Balie. “Maar de pandemie gooide roet in het eten. En nu is dit het 26e debat. Maar eerlijk is eerlijk: de aftrap van de reeks vond in september plaats tijdens een bezoek van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven aan het Summa College.”

Mega Belangrijk Onderwijs

Bestuurder Laurent de Vries van het Summa College mag het vraaggesprek inleiden. “Tijdens deze crisis realiseert de samenleving zich dat mbo niet alleen staat voor Middelbaar Beroepsonderwijs, maar ook voor Mega Belangrijk Onderwijs.” Een lach vult de ruime. “Wij het mbo leidt op in vitale beroepen, waardoor de samenleving kan doordraaien. Zo telt het Summa maar liefst 360 opleidingen.”

De Vries zet de toon met zijn constatering dat ‘vrijheid ontzettend belangrijk is’. “Het geeft ons allemaal de kans om ons zelf te zijn”. Hij benadrukt ook dat vrijheid net als een medaille is en twee kanten heeft. “En een van die kanten is dat we nu in tijden van corona ons zelf moeten beperken, om te voorkomen dat we iemand besmetten.”

En burgemeester Jorritsma van Eindhoven benadrukt in zijn praatje dat het begrip vrede de afgelopen jaren een veel bredere context heeft gekregen. Hij verwijst naar demonstraties, tegen bijvoorbeeld Zwarte Piet en van Pegida. En wat corona betreft: “Ik merk ook dat mensen door de maatregelen die al maanden duren korte lontjes krijgen”, zegt hij. En de gepaste afstand – de burgemeester moet het goede voorbeeld geven - doet hem ook wat. “Ik zou dolgraag mijn kleinkinderen en andere dierbaren willen knuffelen. Maar dat gaat nu niet.”

Fatsoensnorm

Studente Luna Sandkuijl (Fashion) wil graag van de burgemeester weten hoe hij denkt over de gedachte dat iedereen mag zeggen en denken wat hij of zij wil. “Er is natuurlijk wel een fatsoensnorm”, reageert Jorritsma.  Je kunt niet alles doen. Een van die dingen is beledigen, dat kan echt niet.” Student Jaimy Kuijpers (Business) wil graag weten hoe de vrijheid geregeld is. Jorritsma: “Het zijn vooral morele normen. In een huwelijk kan je ook niet alles zeggen en doen. Je kunt niet alles in regels stoppen."

Jorritsma kijkt Jaimy even aan. “Jij hebt rossig haar, toch? Ik zou jou als rooie kunnen aanspreken, maar dat doe ik niet. Het gaat erom dat we respectvol omgaan met elkaar”

Fotografie: Bert Jansen

Om deze video te kunnen bekijken moet je marketingcookies accepteren. Pas je cookievoorkeuren aan

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.