“Maak van Zuidoost-Brabant dé pilotregio voor arbeidsmarktinnovatie en oplossen personeelstekort”

Maak van Zuidoost-Brabant dé experimenteerregio om personeelstekorten aan te pakken. Die oproep doen VNO-NCW Brabant Zeeland en het Summa College aan het nieuwe kabinet. “Deze regio is dé technische regio van Nederland en daarmee aanjager van de Nederlandse economie. Wij moeten dus ook voorop lopen op het gebied van arbeidsmarktinnovatie,” zegt voorzitter Eric van Schagen van VNO-NCW Brabant Zeeland.

“De nieuwe automotive campus in Helmond is daar een mooi voorbeeld van.” Aanleiding van de gezamenlijke boodschap is de opening van de Summa Automotive & Smart Mobility campus door voorzitter VNO-NCW Ingrid Thijssen, die de oproep onderschreef bij de opening.

Potentiële groei

“Als we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt structureel beter op elkaar aan willen laten sluiten moeten we buiten de gebaande paden durven gaan, “ vervolgt van Schagen. “Op dit moment is de krapte op de arbeidsmarkt over de gehele breedte voelbaar. In bijna alle sectoren komen we mensen tekort. Bedrijven kunnen haast niet meer anders dan goede vakmensen bij elkaar wegehalen. Dit leidt tot kannibalisatie en werkt de potentiële groei die we hebben als regio tegen.” De werkgevers willen de aanwas van het aantal vakmensen vergroten door het implementeren van nieuwe aanpakken, zoals om- en bijscholing van werkenden naar groeisectoren en anders kijken naar ‘onbenut arbeidspotentieel’.

Nieuw onderwijsconcept

Het innovatieve pand van Summa Automotive is een mooi voorbeeld van hoe onderwijsinnovatie eruit kan zien. “Dankzij vernieuwend onderwijs, zoals bij Summa Automotive & Smart Mobility, is het mogelijk om levenslang ontwikkeling (LLO) van mensen echt vorm te geven”, zegt Laurent de Vries, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Summa College. “Daarvoor is het wel nodig dat schotten tussen de regelgeving en financiering worden opgeheven.”

Oproep

Het Summa College is met 26 scholen, ruim 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland. VNO-NCW Brabant Zeeland is de werkgeversvereniging van Brabant en Zeeland en vertegenwoordigt meer dan 2000 bedrijven. 

Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.