Naar het mbo van vmbo, havo of hbo
Met een mbo-diploma op zak zit je goed! Door het praktijkgerichte onderwijs ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt en heb je een goede basis om door te studeren op het hbo.
“Zonder mbo had ik nooit deze opleiding gedaan”
Sterre de Jonghging van mbo naar hbo
Lees meer
“Zonder mbo had ik nooit deze opleiding gedaan”
Door: Sterre de Jongh , ging van mbo naar hbo
Sterre de Jongh zit in het derde jaar van de hbo-opleiding International lifestyle studies. Op het vmbo wist ze al dat ze naar het hbo wilde. Ze koos voor een route via het mbo. “Achteraf gezien zou ik het weer zo doen.”
Een opvallende uitspraak. Want de mbo-opleiding fashion management bleek niet de juiste keuze. “Ik koos voor het mbo, omdat havo voor mijn gevoel een stapje te hoog was. Fashion management leek bij me te passen, maar het ging voor mij te veel over het organiseren van het productieproces. We kregen tijdens het ontwerpen van collecties ook te maken met conceptontwikkeling: dát vond ik interessant. Vandaaruit ben ik bij lifestyle studies uitgekomen. Zonder de mbo-opleiding fashion management was dat niet gebeurd.”
Verschillen
Sterre noemt meer redenen waarom ze weer voor het mbo zou kiezen. “Allereerst de stages. We weten hoe het bedrijfsleven werkt, hoe we ons moeten presenteren. Ook leer je projectmatig werken, samenwerken en veel over jezelf: ik weet waar ik goed en minder goed in ben. Aan de andere kant leren havisten vaak wat makkelijker. Na een jaar heb je dat been wel bijgetrokken.”
Uitvallers
Opmerkelijk: de uitvallers op International lifestyle studies zijn bijna allemaal havisten, vooral omdat de opleiding niet bleek wat ze ervan verwacht hadden. “Ik denk dat mbo’ers beter weten wat ze willen, omdat we meer gezien hebben.”
“De praktijk is belangrijk voor je ontwikkeling”
Djes Koekendorpging van mbo naar hbo
Lees meer
“De praktijk is belangrijk voor je ontwikkeling”
Door: Djes Koekendorp, ging van mbo naar hbo
“De weg via de havo is sneller, de weg via het mbo is rijker.” Djes Koekendorp zou na het vmbo altijd voor een mbo-opleiding kiezen. Hij deed het en ervaart nu de voordelen als hbo-student.
Djes is tweedejaars student hbo social studies. “Met twintig jaar had ik mijn mbo-diploma. Ik vond mezelf te jong om te werken, daarom besloot ik door te leren.” De hbo-opleiding sport en bewegingseducatie sloot perfect aan bij zijn mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator, toch koos hij voor social studies. “Dit past beter bij me, na de opleiding wil ik mensen op weg helpen bij problemen in de samenleving.”
Veel plezier
Juist door de mbo-opleiding wist hij beter welke hbo-opleiding hij wilde volgen. “Ik heb hier sowieso veel plezier van mijn mbo-tijd”, vertelt Djes. “Presenteren, voor een groep staan, dat heb ik tijdens de mbo-studie veel gedaan. Havoleerlingen hebben daar meer moeite mee. Ook weet je als mbo’er hoe je de theorie naar de praktijk vertaalt.”
Praktijkervaring
Als belangrijkste voordeel van het mbo noemt Djes de praktijkervaring. “Die is echt belangrijk voor je ontwikkeling, tijdens stages leer je hoe het werkt en hoe je zelf in elkaar zit. Ik zou dan ook altijd voor het mbo kiezen na het vmbo.”
Leerwegen: bol en bbl
Bij de leerwegen heb je de keuze uit bol en bbl. Bij een bol-opleiding volg je voor het grootste gedeelte lessen op school, maar er zijn ook periodes dat je stage loopt. Bij een bbl-opleiding werk je bij een leerbedrijf en ga je daarnaast naar school om lessen te volgen.
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?