Ik zit op het hbo en wil naar het mbo
Zit je nu op het hbo, maar zit je daar niet op je plek? Twijfel je over de opleiding of het niveau? Denk dan eens aan het mbo. Voor jou als hbo'er met een havo-diploma zijn er vaak speciale trajecten mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld sneller een diploma op zak of krijg je vrijstellingen.
Na het mbo door naar hbo
Wil je na het mbo toch weer naar het hbo dan heb je veel ervaring opgedaan wat het studeren aan een hbo-opleiding een stuk makkelijker maakt. Bij het Summa College stroomt bijna 40% van onze niveau 4 studenten door naar het hbo. Tijdens je mbo-opleiding kun je extra vakken (keuzedelen) volgen die je voorbereiden om te studeren aan het hbo.
“Op het mbo ben ik volwassener geworden”
Freek Bakermansging van mbo naar hbo
Lees meer
“Op het mbo ben ik volwassener geworden”
Door: Freek Bakermans, ging van mbo naar hbo
Freek Bakermans is na zijn hbo-studie bij een deurwaarderskantoor gaan werken. Mede dankzij een stageperiode die hij tijdens zijn opleiding bij het Summa College op hetzelfde kantoor liep.
Na zijn mbo-studie juridisch medewerker koos Freek voor de hbo-opleiding financieel management. Dat bleek niet de juiste richting te zijn. “Te veel belastingrecht.” Via een studieloopbaantraject kwam hij uit bij de studie HRM, personeelsmanagement. Dit bleek voor hem wél de juiste keuze.
Verantwoordelijkheid
“Ondanks het feit dat ik een andere richting ben ingeslagen, heb ik veel gehad aan het mbo”, zegt Freek. “Ik was vaak wat afwachtend, op het mbo heb ik geleerd om mezelf meer te laten gelden. Daardoor durfde ik op het hbo bij teamopdrachten onder meer het initiatief te nemen om teamvoorzitter te worden.” Volgens Freek is hij op het mbo volwassen geworden. “Ook door de stages. Ik heb geleerd om goed samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen.”
Van stage naar werk
Een mbo-stage heeft hem ook zijn huidige baan opgeleverd. Freek: “Ik liep stage bij een deurwaarderskantoor op de administratie. Daar ben ik tijdens de hbo-opleiding als oproepkracht blijven werken. Ik kon er ook mijn afstudeeropdracht voor de HRM-studie doen. En nu werk ik er als HR-medewerker. Dus ja, het mbo heeft me veel gebracht.”
"Mbo’ers denken praktischer"
Marly RijkersGing van mbo naar hbo
Lees meer.jpg?sfvrsn=cb574585_0)
"Mbo’ers denken praktischer"
Door: Marly Rijkers, Ging van mbo naar hbo
Eigenlijk wilde ze na haar mbo-opleiding gaan werken, maar een meeloopochtend bij Fontys Hogeschool deed haar anders besluiten. Nu studeert Marly Rijkers human resource management (HRM) op het hbo.
Marly begon na haar vmbo bij Summa aan de opleiding verzorgende IG. “Door knieproblemen was het werk in de zorg helaas lichamelijk te zwaar voor me. Op advies van Summa heb ik een test gedaan; directiesecretaresse bleek een goed alternatief voor me zou zijn.” Ze stroomde in op niveau 3, maar dat was te makkelijk voor haar. “Ik kon gelukkig snel overstappen naar niveau 4.”
Ritme
De studie en vooral de stages bevielen Marly. Ze wilde dan ook gaan werken na haar opleiding. Maar het liep anders. “Summa organiseerde een meeloopochtend bij Fontys. Ik ben naar HRM gegaan, omdat ik in de opleiding directiesecretaresse een aantal HR-vakken had die ik leuk vond. Na de ochtend bij Fontys besloot ik door te studeren. Ik dacht: nu kan het, nu zit ik in het studieritme.”
Praktisch
De opleiding is pittig, zegt ze. Veel lesstof, moeilijkere taal dan op het mbo. “Ik merk dat de havisten makkelijker leren en sommige dingen al gehad hebben. Aan de andere kant zijn wij mbo’ers veel praktischer.” Ze geeft een voorbeeld. “We ontwikkelen voor een bedrijf nu een wervingscampagne voor nieuw personeel. De havisten in ons team willen alles zelf uitdenken, terwijl wij zeggen: we kunnen het ook vragen, kijken hoe anderen het doen en daarvan leren.”
“Ik kan de theorie makkelijk naar de praktijk vertalen”
Chelsea Leermakersging van mbo naar hbo
Lees meer
“Ik kan de theorie makkelijk naar de praktijk vertalen”
Door: Chelsea Leermakers, ging van mbo naar hbo
Chelsea Leermakers is tweedejaars student aan de hbo-opleiding fiscale economie. De propedeuse heeft ze al in de knip. Doordat ze op Summa College een aantal vakken op hbo-niveau volgde, kon ze een half jaar overslaan.
Op Summa studeerde Chelsea voor financieel administratief medewerker. Ze wist al snel dat ze na het mbo naar het hbo wilde. “Ik kon op Summa een aantal vakken op hbo-niveau volgen, zoals Engels en wiskunde. En tijdens mijn stage heb ik acht weken lang een ochtend lessen op Fontys Hogeschool gevolgd. Daardoor kon ik het eerste semester op Fontys overslaan.”
Veel kennis
De vakkennis die ze op Summa opdeed, geeft haar op Fontys een voorsprong, zegt ze. “Vakken als bedrijfsadministratie heb ik op Summa ook gehad. Ook fiscaal heb ik al veel kennis, merk ik. Alleen in spelling en grammatica ben ik niet sterk. Daar zijn ze hier streng op, ik had het fijn gevonden als ze daar op Summa meer aandacht aan hadden besteed.”
Praktijkervaring
Een groot voordeel van het mbo als basis voor het hbo vindt Chelsea de praktijkervaring. “Ik heb tijdens mijn mbo-opleiding drie stages gelopen. Ik kan de theorie daardoor makkelijk naar de praktijk vertalen. Ook begrijp ik de theorie beter; ik weet wat je er in de praktijk aan hebt.”
“Zonder mbo had ik nooit deze opleiding gedaan”
Sterre de Jonghging van mbo naar hbo
Lees meer
“Zonder mbo had ik nooit deze opleiding gedaan”
Door: Sterre de Jongh , ging van mbo naar hbo
Sterre de Jongh zit in het derde jaar van de hbo-opleiding International lifestyle studies. Op het vmbo wist ze al dat ze naar het hbo wilde. Ze koos voor een route via het mbo. “Achteraf gezien zou ik het weer zo doen.”
Een opvallende uitspraak. Want de mbo-opleiding fashion management bleek niet de juiste keuze. “Ik koos voor het mbo, omdat havo voor mijn gevoel een stapje te hoog was. Fashion management leek bij me te passen, maar het ging voor mij te veel over het organiseren van het productieproces. We kregen tijdens het ontwerpen van collecties ook te maken met conceptontwikkeling: dát vond ik interessant. Vandaaruit ben ik bij lifestyle studies uitgekomen. Zonder de mbo-opleiding fashion management was dat niet gebeurd.”
Verschillen
Sterre noemt meer redenen waarom ze weer voor het mbo zou kiezen. “Allereerst de stages. We weten hoe het bedrijfsleven werkt, hoe we ons moeten presenteren. Ook leer je projectmatig werken, samenwerken en veel over jezelf: ik weet waar ik goed en minder goed in ben. Aan de andere kant leren havisten vaak wat makkelijker. Na een jaar heb je dat been wel bijgetrokken.”
Uitvallers
Opmerkelijk: de uitvallers op International lifestyle studies zijn bijna allemaal havisten, vooral omdat de opleiding niet bleek wat ze ervan verwacht hadden. “Ik denk dat mbo’ers beter weten wat ze willen, omdat we meer gezien hebben.”
“De praktijk is belangrijk voor je ontwikkeling”
Djes Koekendorpging van mbo naar hbo
Lees meer
“De praktijk is belangrijk voor je ontwikkeling”
Door: Djes Koekendorp, ging van mbo naar hbo
“De weg via de havo is sneller, de weg via het mbo is rijker.” Djes Koekendorp zou na het vmbo altijd voor een mbo-opleiding kiezen. Hij deed het en ervaart nu de voordelen als hbo-student.
Djes is tweedejaars student hbo social studies. “Met twintig jaar had ik mijn mbo-diploma. Ik vond mezelf te jong om te werken, daarom besloot ik door te leren.” De hbo-opleiding sport en bewegingseducatie sloot perfect aan bij zijn mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator, toch koos hij voor social studies. “Dit past beter bij me, na de opleiding wil ik mensen op weg helpen bij problemen in de samenleving.”
Veel plezier
Juist door de mbo-opleiding wist hij beter welke hbo-opleiding hij wilde volgen. “Ik heb hier sowieso veel plezier van mijn mbo-tijd”, vertelt Djes. “Presenteren, voor een groep staan, dat heb ik tijdens de mbo-studie veel gedaan. Havoleerlingen hebben daar meer moeite mee. Ook weet je als mbo’er hoe je de theorie naar de praktijk vertaalt.”
Praktijkervaring
Als belangrijkste voordeel van het mbo noemt Djes de praktijkervaring. “Die is echt belangrijk voor je ontwikkeling, tijdens stages leer je hoe het werkt en hoe je zelf in elkaar zit. Ik zou dan ook altijd voor het mbo kiezen na het vmbo.”
“De havisten vinden dat ik veel weet”
Bregje Hermkensging van mbo naar hbo
Lees meer
“De havisten vinden dat ik veel weet”
Door: Bregje Hermkens, ging van mbo naar hbo
Bregje Hermkens studeert binnenkort af bij de hbo-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. Aan het begin van de studie merkte ze dat ze een voorsprong had op havo-studenten. Zowel qua kennis als vaardigheden.
Op de middelbare school was het voor Bregje al duidelijk dat ze voor de reclassering wilde werken. “Cliënten begeleiden en samen proberen gedragsverandering te realiseren, dat ligt me.” Ze koos voor een juridische opleiding met een sociaal-maatschappelijke richting bij Summa College, om daarna door te stromen naar het hbo.
Stage-ervaring
Bregje heeft op het hbo veel profijt van haar mbo-opleiding, zegt ze. “Op het mbo heb ik twee stages gelopen, waardoor ik een goed beeld heb van het werkveld. Ik weet hoe het in de praktijk werkt en hoe je met mensen omgaat. Havisten hebben die stage-ervaringen niet. Zij waren in het begin verbaasd dat ik al veel wist. Doordat ik weet hoe het in de praktijk werkt, kan ik theorie tijdens mijn hbo meteen koppelen aan de praktijk.”
Perfecte tussenstap
Een mbo-opleiding is een goede basis voor het hbo, vindt Bregje. “Zeker als je net als ik weet welke richting je op wilt, is het mbo na het vmbo of na 3 of 4 havo een perfecte tussenstap. Je krijgt dan bovendien geen biologie of geschiedenis, maar beroepsgerichte vakken. Dat motiveert.”
Zoek een opleiding die past bij je interesses