Voor decanen en mentoren
Wij willen de overgang van het voortgezet onderwijs (vo) naar het middelbaar onderwijs (mbo) en hoger beroepsonderwijs (hbo) graag zo soepel mogelijk laten verlopen. Daarom werken we nauw samen met decanen en mentoren van het vo en hbo. We wisselen bijvoorbeeld vakdocenten uit, werken met doorstroomcoaches en nemen deel aan samenwerkingsprojecten.
Hoe ziet het oriëntatie- en keuzeproces van een vmbo-leerling eruit? Op welk moment heeft hij of zij behoefte aan welke informatie? Welke activiteiten passen daar dan bij?
Via deze presentatie en onderstaande video lichten we het voorlichtingsplan toe.
Aanvragen voorlichting
We bieden nu een online kalender aan waar u eenvoudig een geschikte datum kunt selecteren. Na de datumselectie ontvangt u van ons een automatische e-mail met het aanvraagformulier waarop u de benodigde informatie kunt invullen. Zodra u dit aanvraagformulier heeft ingevuld en verzonden, zullen wij uw aanvraag uitzetten binnen onze organisatie.
Meer informatie?
Neem dan contact op met onze studievoorlichters via 040 269 44 44 of mail naar: voorlichting@summacollege.nl.
Wij streven ernaar om voor iedere leerling een vervolgopleiding te vinden die bij hem of haar past. Of dat nu bij het Summa College is of ergens anders. De interesses en profielen van vo-leerlingen vormen de basis voor de zoektocht naar de juiste opleiding. Daarom zijn onze opleidingen nu ingedeeld in 12 interessegebieden.
Om vo-leerlingen te begeleiden bij de stap naar het middelbaar onderwijs, werken we met doorstroomcoaches. Zij zijn actief op middelbare scholen. Samen met een aanspreekpunt op het voortgezet onderwijs helpt deze coach leerlingen bij hun overstap naar een nieuwe opleiding. Het belangrijkst van deze begeleiding is een vertrouwd gezicht. Deze werkwijze is onderdeel van het VSV-programma, dat erop gericht is voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk te voorkomen.
Het Summa College werkt ook aan een nauwe samenwerking met het speciaal onderwijs (vso). We werken samen met decanen en zorgcoördinatoren om ook de overgang van vso naar mbo soepeler te laten verlopen.
Summa Zakelijke dienstverlening en Summa ICT organiseren meeloopdagen voor docenten van het voortgezet onderwijs. Op deze dagen hebben de docenten contact met hun eigen oud-leerlingen, nemen zij deel aan lesbezoeken en speeddaten zij met studenten. Ook krijgen zij informatie over studiemogelijkheden, begeleidings- en ondersteuningsmogelijkheden en hoe het studiekeuzeproces wordt ervaren. Ook Summa Zorg en Summa Welzijn hebben vakdocentendagen. Tijdens deze dagen word je onder andere op de hoogte gehouden van het studieaanbod van de scholen en kun je praktijklessen meemaken.
Samen met andere mbo-instellingen en hogescholen ontwikkelt het Summa College het keuzedeel 'Voorbereiden hbo'. In dit keuzedeel kiezen mbo-studenten een sector en gaan zij aan de slag met een case. Zo kunnen onze studenten ervaren wat er op het hbo van hen wordt verwacht.
We onderzoeken samen met ROC Ter AA, ROC Tilburg, Gilde Opleidingen en Fontys Hogescholen de mogelijkheid tot het aanbieden van Associate Degree opleidingen (AD). Het gaat hierbij om tweejarige opleidingen die qua niveau tussen mbo 4 en hbo bachelor in zitten. Deze opleidingen worden afgesloten met een wettelijk erkend diploma. Vanuit het bedrijfsleven is er een grote behoefte aan mensen met dit opleidingsniveau. Studenten met een Associate Degree zijn direct klaar voor de arbeidsmarkt of kunnen instromen in het derde studiejaar van de bijbehorende hbo-bacheloropleiding.
Aanvraagformulier voorlichtingen 2020-2021
Om een voorlichtingsavond op uw school aan te vragen verzoeken we u via dit formulier contact op te nemen.
Aanvragen voorlichtingVmbo-jury
Wij zoeken leerlingen die in de 3e of 4e klas van het vmbo zitten en willen deelnemen aan de Summa College vmbo-jury.
Ga naar de vmbo-juryAlgemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
- Wat is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?