Gespecialiseerd kok (bbl)

Creatief koken op het hoogste niveau

leidinggeven
samenwerken
stressbestendig
verantwoordelijk
zelfstandig
Als Gespecialiseerd kok ben jij de creatieve expert in je vak en kun je gemakkelijk werk vinden in een exclusief specialiteiten- of zelfs sterrenrestaurant.
Play
Play
Play

Werken als zelfstandig kok gaat jou niet ver genoeg. Jij weet dat je met jouw talent meer in je mars hebt. Je gebruikt innovatieve technieken, zet je creativiteit in om gerechten aantrekkelijk op te maken en tilt je eigen ambacht naar een excellent niveau. Tijdens de opleiding staan experimenteren met gastronomie, patisserie en food & techniek centraal. Door de intensieve samenwerking met regionale vak- en ambachtslieden bruisen de lessen van de inspiratie.

De opleiding duurt 2 tot 3 jaar. Je start op niveau 3 en rond deze periode ook af met een mbo-diploma niveau 3. Daarna kun je doorgaan voor niveau 4. Na succesvolle afronding beschik je over een diploma mbo-niveau 4 met certificaten voor Sociale Hygiëne en Leermeester.

Deze opleiding tot gespecialiseerd kok niveau 4 is zo bijzonder, dat we haar een eigen naam hebben gegeven: Brabançonne. Een naam die verwijst naar onze mooie provincie, én naar de grote chef van weleer; Auguste Escoffier. Maar we onderscheiden ons niet alleen met de naam, maar ook met het onderwijs en het hele idee achter de opleiding. We leiden vakmensen op voor de regio, samen met topbedrijven uit Noord-Brabant. De beste kok willen zijn, daar gaat het bij Brabançonne om.

Vragen

De gastronomie wint aan terrein. Mensen laten zich graag verrassen door vernieuwende recepten, exotische smaken en onverwachte smaakcombinaties. Goed opgeleide koks zijn daarom gewild. Als Gespecialiseerd kok ben jij de creatieve expert in je vak en kun je gemakkelijk werk vinden in een exclusief specialiteitenrestaurant of zelfs sterrenrestaurant.

Iedereen kijkt ernaar uit om op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.

De opleiding Gespecialiseerd kok is een bbl-opleiding, wat betekent dat je 1,5 dag in de week naar school gaat en minimaal 20 uren per week aan het werk bent in een professionele keuken.

Er komen iedere drie weken drie verschillende dagen terug (in deze volgorde):

  • Inspiratiedag met het bedrijfsleven en topkoks
  • Vakdag (theoriedag)
  • Het diner (dag waarop het geleerde in de praktijk gebracht wordt)

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 654 euro.

Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Horeca Wencke Bertelink
Student Willem Phillipsen
Student keuken Mara Stroop
Student keuken Ilayda
Student bediening Kim Bijnen

E-mail
Docent Horeca Wencke Bertelink
Student bediening Kim Bijnen

Instagram
Student, DM naar Willem Phillipsen
Student keuken, DM naar @xmarastroop
Student keuken, DM naar @ilaydaa.ma

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen worden toegelaten tot opleidingen binnen het mbo; voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Voor de opleiding gespecialiseerd kok moet je in het bezit zijn van een diploma zelfstandig werkend kok niveau 3.

Presenteer je vaardigheden
Wil je aan de opleiding beginnen, dan willen we graag met jou en je vaardigheden kennismaken. We vragen je te koken voor een jury uit het bedrijfsleven en je vertelt daarbij waarom jij geschikt bent voor deze opleiding. Na deze presentatie adviseren wij je over je kans op het succesvol afronden van deze opleiding.

Werk

Om deze opleiding te kunnen volgen, moet de keuken van het bedrijf waar je werkt erkend zijn als leerbedrijf.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze