Creatief koken op het hoogste niveau
De gastronomie wint aan terrein. Mensen laten zich graag verrassen door vernieuwende recepten, exotische smaken en onverwachte smaakcombinaties. Goed opgeleide koks zijn daarom gewild. Als Gespecialiseerd kok ben jij de creatieve expert in je vak en kun je gemakkelijk werk vinden in een exclusief specialiteitenrestaurant of zelfs sterrenrestaurant.
Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Zodra dit weer kan, krijgt de hospitality-branche het erg druk. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.
De opleiding Gespecialiseerd kok is een bbl-opleiding, wat betekent dat je 1,5 dag in de week naar school gaat en minimaal 20 uren per week aan het werk bent in een professionele keuken.
Er komen iedere drie weken drie verschillende dagen terug (in deze volgorde):
- Inspiratiedag met het bedrijfsleven en topkoks
- Vakdag (theoriedag)
- Het diner (dag waarop het geleerde in de praktijk gebracht wordt)
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 bedraagt 624 euro.
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op de website van Studers. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je op de juiste manier inloggen.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzevakken (ook wel keuzedelen genoemd) om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzevakken die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzevak af met een examen. Lees meer over keuzevakken.
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).
Grote kans op werk
Wil je na je studie graag direct aan de slag? Dan is deze opleiding een goede keuze! Uit cijfers van een onafhankelijke organisatie als S-BB, UWV of CentERdata blijkt dat je met deze opleiding een grote kans op werk hebt in de regio Zuidoost-Brabant. Het gaat hierbij om een inschatting van de kans op werk op het niveau en binnen het vakgebied van de opleiding, als je de opleiding afrondt binnen de normale studieduur.
Er zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen worden toegelaten tot opleidingen binnen het mbo; voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Voor de opleiding gespecialiseerd kok moet je in het bezit zijn van een diploma zelfstandig werkend kok niveau 3.
Presenteer je vaardigheden
Wil je aan de opleiding beginnen, dan willen we graag met jou en je vaardigheden kennismaken. We vragen je te koken voor een jury uit het bedrijfsleven en je vertelt daarbij waarom jij geschikt bent voor deze opleiding. Na deze presentatie adviseren wij je over je kans op het succesvol afronden van deze opleiding.
Werk
Om deze opleiding te kunnen volgen, moet de keuken van het bedrijf waar je werkt erkend zijn als leerbedrijf.
Jouw studie: Gespecialiseerd kok (bbl)
Werken als zelfstandig kok gaat jou niet ver genoeg. Jij weet dat je met jouw talent meer in je mars hebt. Je gebruikt innovatieve technieken, zet je creativiteit in om gerechten aantrekkelijk op te maken en tilt je eigen ambacht naar een excellent niveau. Tijdens de opleiding staan experimenteren met gastronomie, patisserie en food & techniek centraal. Door de intensieve samenwerking met regionale vak- en ambachtslieden bruisen de lessen van de inspiratie.
De opleiding duurt 2 tot 3 jaar. Je start op niveau 3 en rond deze periode ook af met een mbo-diploma niveau 3. Daarna kun je doorgaan voor niveau 4. Na succesvolle afronding beschik je over een diploma mbo-niveau 4 met certificaten voor Sociale Hygiëne en Leermeester.

Deze opleiding tot gespecialiseerd kok niveau 4 is zo bijzonder, dat we haar een eigen naam hebben gegeven: Brabançonne. Een naam die verwijst naar onze mooie provincie, én naar de grote chef van weleer; Auguste Escoffier. Maar we onderscheiden ons niet alleen met de naam, maar ook met het onderwijs en het hele idee achter de opleiding. We leiden vakmensen op voor de regio, samen met topbedrijven uit Noord-Brabant. De beste kok willen zijn, daar gaat het bij Brabançonne om.
@brabanconnebysumma
Waar leren en werken samenkomen
Algemene vraag?
040 269 4000Vraag voor de administratie?
Klik hier voor alle contactgegevensZiekmelden?
Klik hier of bel: 040 269 40 90Hulp bij studiekeuze
040 269 44 4406 28 94 84 11E-mail sturenBereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur.
Bezoek op afspraak.
Veelgestelde vragen
- Wanneer is de eerste lesdag voor mijn bbl-opleiding?
- Ik heb me aangemeld voor een bbl-opleiding. Hoe vind ik een leerbedrijf en wie kan mij daarbij helpen?
- Kan ik een opleiding versneld doen?
- Ik wil me aanmelden voor een opleiding. Kan dat en hoe weet ik of er nog plek is?
- Waar kan ik informatie over de start van het schooljaar vinden?
- Wat is de locatie van mijn school?
- Wat betekenen de verschillende niveaus?
- Hoe meld ik me aan voor een mbo-opleiding?
- Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?
- Tot wanneer kan ik me aanmelden?
- Hoe meld ik me aan voor een cursus of maatwerkopleiding?
- Wat betekent: vol, wachtlijst of beperkt aantal plaatsen?