Zelfstandig ondernemer (bbl)

Je eigen onderneming beginnen

communicatief - sociaal
leidinggeven
plannen - organiseren
samenwerken
verantwoordelijk
Wil jij je eigen bedrijf starten als ondernemer, freelancer, ZZP’er? Ondernemende studenten uit alle studierichtingen zijn welkom.
Play
Zie jij in jezelf een ondernemer, freelancer, ZZP’er? De opleiding Zelfstandig ondernemer helpt jou een goede start te maken en te groeien met je bedrijf. Met een mbo-niveau 3 diploma kun je met deze opleiding aan de slag.

Ondernemer worden in jouw vakgebied

Kappers, verpleegkundigen, ICT’ers, koks, stukadoors: ondernemende vakmensen uit alle sectoren zijn welkom! 

Bedrijf starten en verbeteren

Maak van je bedrijf een succes. Leer hoe je een ondernemingsplan schrijft, de administratie bijhoudt, de inkoop regelt, je naamsbekendheid vergroot en je klantgericht opstelt. Na de opleiding weet je wie je concurrenten zijn, hoe je je van hen kunt onderscheiden en hoe je kunt inspelen op de markt en de vraag van de klant. Leer te denken in kansen en mogelijkheden.

Geschoold ondernemer in 1 jaar

In de opleiding leer je in één jaar om een eigen bedrijf te starten.

Vragen

Je leert te ondernemen in jouw vakgebied. Kappers, verpleegkundigen, ICT’ers, koks, stukadoors: ondernemende vakmensen uit alle sectoren zijn welkom! Na deze opleiding kun je je eigen bedrijf beginnen.

Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat op donderdag naar school.

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Je wordt in één jaar opgeleid tot ondernemer in je eigen vakgebied. Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:

  • een vakdiploma op niveau 3.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

E-mail
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

Instagram
DM naar @summabouw

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Bekijk ook eens deze opleiding

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Hulp bij studiekeuze - Celeste