Afhaalpunt apotheek bij Summa Zorg

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Onderwijs

Buurtbewoners kunnen vanaf 8 mei 2023 voor hun medicijnen terecht bij Summa Zorg aan de Willem de Rijkelaan. Daar opent een afhaalpunt van Service Apotheek Trudoplein, dat wordt beheerd door studenten van de opleiding Apothekersassistent. “Ik ben ervan overtuigd dat het nieuws als een lopend vuurtje door de buurt gaat”, zegt buurtbewoner Michel Frijters.

Summa Zorg Apotheek door studenten 2023 nieuws

In de eerste apotheek in een Nederlandse school leren studenten op een laagdrempelige manier de beginselen van het werk van een apothekersassistent. Op werkdagen zijn steeds vier of vijf studenten aanwezig in het afhaalpunt. Een docent begeleidt ze bij het verstrekken van medicijnen en de uitleg aan de buurtbewoners. De tijd die de studenten daar werken, geldt als een reguliere les. Charlotte Hulsen, docente apothekersassistent op het Summa College: “Wij simuleren de praktijk normaal gesproken in de klassen. Hier leren de studenten vanaf het eerste jaar de theorie in een daadwerkelijke apotheek n de praktijk toe te passen. Ik denk dat het de kans op een succesvolle stage later in de opleiding vergroot.”

Kans

Eerstejaarsstudente Sabrin Yaasin is blij met de kans die haar opleiding haar biedt. “Hier kun je de lesstof meteen toepassen, en leren hoe het moet aan de balie. Dat maakt me wel een beetje zenuwachtig”, bekent ze. Tweedejaarsstudent Millicent Fornah herkent dat. “Ik vind het nog moeilijk om achter die balie te staan. Maar omdat er een docent bij is, kan die je feedback geven. Het moet ook echt kloppen wat je zegt. Je bent hier met echte patiënten bezig.”

Het idee voor het afhaalpunt is ontstaan uit overleg met apothekers voor een inspirerende leeromgeving’.  Docent Charlotte Hulsen, vroeger zelf werkzaam als apothekersassistente, kwam via haar netwerk in contact met Cees Dekkers van Service Apotheek Trudoplein. Hij stond open voor het idee en financiert nu samen met het Summa College het afhaalpunt. “Hij is verantwoordelijk voor hetgeen wij hier doen. Een fietskoerier brengt ons elke dag de medicatie, zodat wij het kunnen afleveren aan de cliënt.”

Overigens is de samenwerking niet alleen fijn voor patiënten en studenten. Het afhaalpunt bij het Summa College zorgt ook voor een vermindering van de werkdruk bij de apotheek Trudoplein.

Veel aandacht

Het afhaalpunt richt zich op de buurtbewoners van de school aan de Willen de Rijkelaan. Hulsen: “Zij krijgen hier veel aandacht, want studenten hebben behoorlijk wat tijd voor de cliënten. Maar de buurtbewoners moeten ook tijd hebben voor onze studenten. Het werk duurt natuurlijk wel net iets langer dan in de reguliere apotheek. Cliënten krijgen hier te maken met meer opzoekwerk. En studenten zullen vragen willen stellen aan hun docent.”

Buurtbewoners van het Summa College worden met flyers geïnformeerd over het afhaalpunt. “In die flyer wordt ook het nut uitgelegd waarom mensen juist naar het Summa College moeten komen voor hun medicijnen”, refereert Hulsen aan de educatieve functie van het afhaalpunt.

Kundig begeleid

Buurtbewoner Michel Frijters steunt de komst van het afhaalpunt in het schoolgebouw. “Studenten leren hier hoe je met patiënten communiceert. Ik vind dat mooi”, zegt hij. “Nee, ik ben niet bang dat ik niet juist word voorgelicht. Ik weet dat de studenten kundig begeleid worden.”

Dat aan de buitenkant niet te zien is dat in het schoolgebouw een afhaalpunt van een apotheek zit, is geen probleem, meent Frijters. “Ik ben ervan overtuigd dat het nieuws als een lopend vuurtje door de buurt gaat.”

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag