Boulanger Damon gaat voor Europees goud

Gepubliceerd op: 31 augustus 2023

Onderwijs

Summa College Damon van den Berg boulanger EK 2023

Nog een paar dagen en dan vertrekt Damon van den Berg (20) uit Harmelen naar de EuroSkills Gdańsk in Polen om zijn nationale titel om te zetten in Europees goud! Hij is er meer dan klaar voor. Voor zijn docent Mark Wils zijn al zijn studenten ‘parels’, maar Damon is in zijn ogen een groeibriljant. “Talent is één maar om te komen waar Damon nu is, daar is meer voor nodig. Dat is écht topsport. Die discipline, die passie, dat juiste DNA, bezitten maar weinig mensen. Die kun je op een hand tellen. Dat red je niet met enkel talent.”

Damon van den Berg uit Harmelen vertegenwoordigt Nederland in Polen tijdens de EuroSkills Gdańsk 2023. Hij won vorig jaar goud tijdens Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. De afgelopen weken trainde hij in de bakkerij van het Summa College samen met Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en Mark Wils, docent van Summa College Brood en Banket. “De druk is hoog, maar ik weet waar ik het voor doe”, aldus Damon.

Verschil van dag en nacht

De ‘bakpassie’ zat er al vroeg in bij Damon. “Ik heb heel wat taarten gebakken met mijn moeder als kind. Al snel vroegen andere moeders of ik een taart wilde bakken als er eens iemand jarig was”, lacht Damon. De liefde voor het vak bloeide op toen hij in het dorp ging werken bij de plaatselijke bakker. “Daar heb ik alles geleerd over het bakken van brood. Maar daar kwam ik er ook achter dat werken in de nacht, niets voor mij is. Daarom heb ik de eenjarige specialisatie-opleiding tot Boulanger op het Summa College gedaan. En dat zorgt voor een verschil van dag en nacht…letterlijk. Heel makkelijk gezegd; een boulanger bakt de luxere broodproducten. Het deeg van een boulanger rijst in de nacht en overdag worden hier de mooiste creaties van gemaakt”, legt hij uit.

Gezonde spanning

Samen met nog 21 studenten vertegenwoordigt Damon Nederland in team NL. Zenuwachtig? “Nee, een gezonde spanning. Ik ben er klaar voor. Ik ga voor de winst. Met minder neem ik geen genoegen. Ik heb de afgelopen weken in de bakkerij van het Summa College intensief getraind, gewerkt aan mijn receptuur zodat de smaken zo goed mogelijk tot hun recht komen. Ik ga in Polen mijn visitekaartje afgeven, en ben van plan de gouden plak mee terug te nemen! Ik droom hier al van vanaf mijn vijftiende. De Nederlandse titel is binnen, maar ik voel dat er meer in zit. Ik wil het beste uit mezelf halen.”

Geheime ingrediënten

Hij is perfect voorbereid, maar om goud in de wacht te slepen, moet de toekomstige Boulanger ook een beetje geluk hebben. Want wat hij nu exact moet bakken blijft tot het laatste moment een verrassing. "We krijgen de keuze uit een burger voor op een tuinfeest of een quiche of cake op gistbasis. En dan krijgen we op locatie ook nog geheime ingrediënten die we moeten gebruiken. Dat is een selectie uit ruim 30 ingrediënten. Tuurlijk heb ik nagedacht over ‘wat als ik dit ingrediënt krijg, wat ga ik dan maken. Want het moet ook nog onder tijdsdruk. Ja, het is spannend, maar ik hou wel van een uitdaging. Dan ben ik op mijn best”, lacht hij.

EuroSkills Gdańsk

De EuroSkills Gdańsk zijn van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september. In Polen zo’n 600 deelnemers uit 32 landen om de beste vakman of -vrouw van Europa te worden in één van de 43 vakrichtingen. De organisatie in Gdańsk verwacht zo’n 100 duizend bezoekers te verwelkomen.

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag