Buitenlandstage: Ik zou het zo weer overdoen

Gepubliceerd op: 08 mei 2023

Blogs

Giel Hesselmans en Jeffrey van de Donk, beiden student aan de opleiding Ondernemend meubelmaker/(scheeps) interieurbouwer bij Summa Wonen & Design, liepen 20 weken stage in Suriname. Het werd een onvergetelijke ervaring. “Ik heb veel geleerd. Over het vak, maar ook over mezelf.”

Summa Wonen Design - Ondernemend meubelmaker stage Suriname nieuws

Giel en Jeffrey waren er als de kippen bij toen docent Jos van de Wouw vroeg of studenten zin hadden in een stage in Suriname. Een Nederlandse zzp’er zocht mensen voor een project. “Een buitenlands avontuur, zelfstandig wonen en leven, zonder ouders: we wilden wel eens weten hoe ons dat zou bevallen”, zegt Jeffrey. De teleurstelling was dan ook groot toen het niet doorging. “We hadden al veel gelezen over Suriname. Het land sprak ons aan, ook omdat je er gewoon Nederlands kunt praten. We besloten er zelf een stageadres te zoeken.”

Veel geleerd

Ze vonden een plek bij een interieurbedrijf in hoofdstad Paramaribo. Jeffrey: “Er werken zo’n 35 mensen, ze maken vooral keukens en kasten. Het is een modern bedrijf, zeker voor Surinaamse begrippen. Maar de werknemers zijn niet echt gespecialiseerd in het vak, want in Suriname is er geen opleiding voor.” De twee hebben er ontzettend veel geleerd, zegt Jeffrey. “We hebben alles gedaan: van keukens ontwerpen en maken tot en met het plaatsen ervan bij de klant. De medewerkers waren zeer behulpzaam. Ze hadden alle tijd voor ons, geen vraag was te veel.”

Zelfstandig wonen

Giel en Jeffrey hebben in 20 weken Suriname niet alleen veel vakkennis opgedaan, ze hebben ook veel over zichzelf geleerd. “In het begin was het natuurlijk wennen. We woonden in een appartement op het terrein van de fabriek. Na een dag werken kwam je thuis in je appartement en moest je alles zelf doen. Koken, het huishouden. Toen we aankwamen, wisten we niks, nu kunnen we onszelf goed redden.”

Relaxte mensen

Suriname is Jeffrey erg goed bevallen. “Het land is prachtig. We zijn een aantal keren het binnenland ingegaan, onder meer met onze ouders. De natuur is werkelijk schitterend. Het weer is goed, het eten is lekker en de mensen zijn vriendelijk en relaxt. Er is veel minder druk dan in Nederland, mensen hebben weinig stress. Lukt het vandaag niet, dan komt het morgen wel. Die manier van leven is fijn.”

Mooi avontuur

Jeffrey beveelt een buitenlandstage van harte aan. “Het is een mooi avontuur. Je leert andere mensen kennen, maakt kennis met een andere cultuur en leert om zelfstandig te zijn. Ik zou het zo weer overdoen. Ik ga in ieder geval zeker een keer terug naar Suriname.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag