Burgemeester van Eindhoven zijn is net zo als de stad zelf: dynamisch!
Gepubliceerd op: 04 april 2024
Burgemeester Dijsselbloem, geboren in Eindhoven, was woensdagmiddag te gast tijdens de tweede editie van College Tour op Summa Plus. Leerlingen van het voortgezet onderwijs anderstaligen, kortweg Voat, vroegen hem het hemd van het lijf.
De leerlingen kregen een persoonlijk inkijkje in het leven van de burgemeester. Hij vertelde over zijn passie voor jazzmuziek, zijn liefde voor fietsen door de stad en zijn betrokkenheid bij het gezinsleven. Ook werd duidelijk dat hij eigenlijk nooit burgemeester wilde worden maar…
Zo vond hij vakken als geschiedenis en de Engelse taal boeiend en had hij moeite met scheikunde en natuurkunde. “Ik ben zelfs een keer blijven zitten”, biechtte Dijsselbloem op, “maar uiteindelijk komt het allemaal goed.” De burgemeester, die een ontzettende dierenvriend is, wilde vroeger dierenarts worden. “Uiteindelijk ben ik economie gaan studeren in Wageningen.”
Interesse voor politiek
Zijn interesse voor de politiek werd gewekt tijdens grote demonstraties tegen de plaatsing van Amerikaanse kruisraketten in Nederland. Dit leidde in zijn studententijd tot het lidmaatschap van de PvdA en later tot zijn actieve betrokkenheid bij de politiek. Eerst op lokaal niveau in Wageningen en later in Den Haag als Tweede Kamerlid. Ook sprak de burgervader over zijn verschillende bijbaantjes tijdens zijn studie, waaronder het schoonmaken van een café en het werken in een drukkerij. “En nog kwam ik altijd geld tekort. Ik gaf veel te veel geld uit aan muziek en het café leven”, lacht hij.
Verbinder
“En nu ben ik burgemeester van Eindhoven, een bruisende plek van kennis, innovatie en onderwijsinstellingen.” Op de vraag of hij altijd al burgemeester wilde worden, was Dijsselbloem resoluut: "Nee, maar Eindhoven is dus de uitzondering.” In zijn functie als burgemeester van Eindhoven ziet Dijsselbloem zijn rol als een verbinder, iemand die mensen samenbrengt en vooruitgang stimuleert. “En dat is niet altijd makkelijk in een regio met 21 gemeenten. Het is een uitdagend ambt, waarin je vooral goed moet kunnen luisteren. Je hebt met zoveel verschillende meningen te maken. Burgemeester van Eindhoven zijn is net zo als de stad zelf: dynamisch.”
Uitdagingen
De uitdagingen liggen de komende jaren onder meer op het bouwen van woningen. “Voldoende betaalbare woningen; de komende jaren hebben we 40 duizend woningen extra nodig. Dat is heel veel, maar ook heel belangrijk. En de infrastructuur moet drastisch worden aangepakt. Zo pleit ik voor snelfietspaden, beter aansluitingen van de dorpen rondom Eindhoven op het openbaar vervoer. Er is genoeg te doen”, benadrukt de burgemeester. Op de vraag of het openbaar vervoer voor studenten gratis wordt is Dijsselbloem duidelijk. “Als het aan mij ligt niet. Ik wil jullie allemaal op de fiets krijgen”, lacht hij, “als ik afspraken binnen Eindhoven heb, ga ik altijd op de fiets.”
Ten slotte… hoe ziet Eindhoven er over tien jaar uit? “Dan is Eindhoven nog meer the place to be. Met Engels sprekende jongeren achter de kassa van de supermarkt, ASML binnen de gemeentegrenzen, PSV is dé club van Nederland en The Dutch Mountains, het hoogste houten gebouw van Europa, in het centrum is klaar.”
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.