Mick en Colin koken met sterren

Gepubliceerd op: 01 mei 2023

Onderwijs

Het ene moment ben je nog rustig bezig met de mise en place, het andere prijkt er een glimmende Michelinster op het restaurant waar je werkt. Dat maakten Summa-studenten Mick de Kok uit Veldhoven en Colin Vaas uit Weert afgelopen week mee.

Summa Horeca Colin Vaas Mick de Kok Michelin ster

Ze hadden wel een bepaald voorgevoel bij restaurant Flavours in Weert en Brass Boer Thuis in Zwolle. Niet voor niets was de leiding van beide zaken vriendelijk uitgenodigd voor de jaarlijkse uitreiking van Michelinsterren in het Amsterdamse DeLaMar Theater. 

“Maar ja, als het dan gebeurt …”, vertelt Mick de Kok (21) uit Veldhoven, derdejaars student van Summa Horeca, werkzaam bij Brass Boer Thuis in Zwolle. “We hebben samen naar de live feed uit Amsterdam gekeken. Toen bleek dat we een ster hadden gewonnen, was de stemming hier uitzinnig. Het was echt een groot feest. Maar ja, het kon niet te lang duren. Want ’s avonds serveerden we weer diner aan onze gasten.”

In Weert keek het personeel van restaurant Flavours naar dezelfde beelden. “Toen onze naam werd genoemd, ‘ontplofte’ het wel even. We zijn direct in de auto gestapt om naar het DeLaMar Theater af te reizen om met onze werkgever tot midden in de nacht te feesten”, vertelt Colin Vaas (23). “We hadden het geluk dat ons restaurant op maandag gesloten is.”

Getalenteerde studenten

Beide getalenteerde studenten van de (bbl) opleiding leidinggevende keuken bij Summa Horeca realiseerden zich wel dat er in hun zaken op een hoog niveau wordt gekookt. “Chef Ron Lemmens heeft een grote drive waardoor Flavours grote stappen heeft gemaakt. Vorig jaar is een eerste poging gewaagd”, vertelt Vaas. “En dan is het bijzonder dat het nu lukt.” Ook voor Mick de Kok, die speciaal voor de job naar Zwolle verhuisde, kwam het niet helemaal onverwacht.

“Brass Boer Thuis is eigendom van horecatoppers Jonnie en Thérése Boer”, vertelt De Kok. “Ze hebben met de Librije natuurlijk een zaak met maar liefst drie Michelinsterren.” De Veldhovenaar werkt zowel in Brass Boer Thuis als in Bar Senang, die er pal naast ligt. “Ik krijg daar de kans om te laten zien hoe ik een keuken run”, zegt hij. “En dan is het extra mooi om te horen dat Bar Senang een Bib Gourmand heeft gekregen.” Deze onderscheiding wordt in de praktijk gezien als een voorfase voor een ster.

Getuige van iets bijzonders 

Beide mannen realiseren zich ook dat ze afgelopen week getuige zijn geweest van iets heel bijzonders. Vaas: “Niemand weet of hij zo’n onderscheiding ooit mag meemaken. En ik kreeg de kans om van zo’n moment getuige te zijn. Heel bijzonder.”

Dat realiseert Mick de Kok zich als de beste. “Als tiener wilde ik eigenlijk een ICT-opleiding doen. Maar dat bleek het niet helemaal te zijn, dus heb ik voor horeca gekozen”, vertelt hij. “Ik dacht: iets met eten kan geen kwaad. En kijk nu eens waar ik werk!”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag