Collectie Summa Fashion met nieuwste technieken

Gepubliceerd op: 16 juni 2023

Onderwijs

Summa Fashion is zich er terdege van bewust dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is. Toch leidt zij vol overtuiging studenten op voor deze branche, maar dan wel op een toekomstgerichte manier met ‘innovatie’ en ‘duurzaamheid’ als speerpunten.

Tijdens het mbo-event Crafted, dat op 22 juni in het Klokgebouw in Eindhoven plaatsvindt, wordt een unieke collectie gepresenteerd, Studentlabel x LABELEDBY., die tot stand is gekomen met de nieuwste technieken, waaronder AI (kunstmatige intelligentie). 

Het project is een co-creatie tussen studenten van Summa Fashion, Studentlabel en LABELEDBY., een allround fashiontech onderzoeks- en ontwikkelingsstudio uit Eindhoven, die opgericht is door de ingenieurs Fabienne van der Weiden en Jessica Joosse. Fabienne is sinds twee jaar ook als docent verbonden aan Summa Fashion. “Wij werkten aanvankelijk met onze studio op een soort eiland, maar beseften al snel dat we de nieuwe generatie erbij moeten betrekken. We werken nu samen aan een innovatief ontwerp- en productieproces en leren enorm veel van elkaar.”

Studentlabel

LABELEDBY. wil studenten van Summa Fashion laten kennismaken met nieuwe technieken, waardoor het productieproces meer gedigitaliseerd en geautomatiseerd kan worden en er meer lokaal gefabriceerd kan worden, wat de fashionketen uiteindelijk duurzamer maakt.

Een voorbeeld daarvan is de Summa-collectie Studentlabel, waarbij AI is ingezet om fashiondesigns te maken. Fabienne: “Voorheen deden ontwerpers inspiratie op, bijvoorbeeld op Pinterest, maakten zij moodboards en schetsen en kwamen zo tot een ontwerp. Nu hebben wij de studenten nieuwe skills aangeleerd om de juiste steekwoorden en omschrijvingen in te voeren, waarmee AI vervolgens digitale designs genereert. Wij geven daarna onze eigen draai aan deze ontwerpen. Dat levert verrassende resultaten op en een hoge kwaliteit.”

Crafted

Tijdens Crafted opent de fashionshow met een collectie van tien items in de tinten beige en rood, die onder meer met behulp van AI en 3D-printing zijn ontworpen en geproduceerd. Fabienne: “De samenwerking met studenten en docenten van Summa Fashion is geweldig. Dit smaakt absoluut naar meer.”

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag