De aftrap van het Summa collegejaar

Gepubliceerd op: 12 september 2023

Onderwijs

“Ieder talent telt, ieder mens telt.” Mooie woorden van Laurent de Vries vandaag bij de opening van het Summa collegejaar. Het mag niet zo zijn dat je postcode, je afkomst, een impact heeft op je kansen in onze maatschappij. Hij verwees onder meer naar atlete Siffan Hassan, wereldberoemd anno 2023, maar ooit begon ze als nieuwe landgenoot met een Summa-docent die vooral haar talent zag. En niet zozeer haar cijfers voor rekenen en taal.

Summa collegejaar studenten aftrap 2023 nieuws

Régine van Lieshout, directeur van Summa & Bedrijf, pleitte voor een leven lang ontwikkelen. Slechts 0,5% van het landelijke budget voor onderwijs, gaat naar volwassenenonderwijs. Een beperkt budget voor de meest kwetsbare doelgroepen in onze samenleving. Permanent blijven ontwikkelen is een fundamenteel belang voor het goed functioneren van onze maatschappij. Het wordt hoog tijd dat we ons daar allemaal bewust van zijn en erin investeren.

Paul van Nunen, directeur van Brainport Development sprak daarna over het belang van mbo voor de regio. We maken magische machines in Brainport en daar zijn we trots op – maar er wordt helemaal niets getoverd zonder al die talenten van het mbo. En alleen door goed met elkaar samen te werken, kunnen we blijven groeien. En verbindingen onderling zijn er gelukkig volop. Dat bleek ook uit een video over de samenwerking tussen het Summa College en ASML.

Tot slot vind burgemeester Jeroen Dijsselbloem dat de kracht van Brainport ligt in het samen aangaan van uitdagingen. Dat we ze agenderen. Dat we elkaar vinden. We moeten begrijpen dat het goud dat we in handen hebben, al die mbo’ers die aan de slag willen, dat we voor hen de rode loper uitleggen. De juiste plek op de arbeidsmarkt. We hebben veel goede mbo’ers nodig. 

Studenten laten zich zien

De presentatie was in handen van Thom Janssen, collega van Summa Zakelijke dienstverlening. Maar natuurlijk kwamen er vooral ook studenten aan het woord. Rens Brands van de opleiding Facilitair leidinggevende is bestuurslid van het landelijke JOB-MBO. Hij gaat voor medezeggenschap, participatie, gelijke kansen en studentenwelzijn. Live vanuit Las Vegas werd er ingebeld door studenten van Summa Automotive, die er meedoen aan de WK Waterstof Challenge nadat ze eerder het NK wonnen. Koen Geltink, student Mechatronica, houdt zich bezig met drones. Hij deed mee aan de Drone Challenge, een goed voorbeeld van samenwerking tussen Fontys en Summa. Het eindresultaat was geslaagd, maar belangrijk is ook dat ze veel lol hebben gehad. Koen: “Studenten hebben niet alleen handige handjes, maar zijn ook in staat om prachtige dingen te ontwerpen.” Floortje Hulsbosch en Azranur Cantemur van Summa Fashion spraken over hun project The Student Label X Labeledby, hun collectie die tot stand kwam met de nieuwste technieken. Het maakt de fashionketen uiteindelijk duurzamer. Jesse Vogels van Summa Brood & Banket won in juni de Crafted Award 2023 met zijn prachtige showstuk, volledig van chocola. En ten slotte sprak Sterre van den Boogaard van Summa Veiligheid over Boots on the Ground, het project waarbij studenten tweehonderd kilometer liepen voor kwetsbare veteranen.

En zo lieten de studenten ook direct na al die lovende woorden van de voorgaande sprekers zien dat het niet zomaar loze woorden zijn. We puilen in Brainport écht uit van het mbo-talent. Op naar een mooi nieuw collegejaar.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag