School
“De kracht zit 'm in de samenwerking!”
Gepubliceerd op: 16 mei 2024
“De sfeer, motivatie en aanwezigheid is goed.” Robert Wit, uitvoerend projectleider, organiseert voor het derde jaar de Drone Challenge. “Vorig jaar betrokken we het bedrijfsleven bij de challenge en dit jaar voegde Avans zich aan de deelnemende scholen toe. Stap voor stap breiden we uit en worden we groter.”
Ook dit jaar bundelen studenten van het Summa College, Fontys en Avans hun krachten tijdens de Drone Challenge. De teams, bestaande uit een mix van hbo- en mbo-studenten, krijgen slechts enkele maanden de tijd om – samen met partnerbedrijven uit de Brainportregio – dé ultieme drone te bouwen. Tijdens de finale op 3 en 4 juli nemen zij het tegen elkaar op door een reeks van challenges uit te voeren. De teams zijn inmiddels zo’n 2 maanden onderweg. Hoe vergaat het hen? Hoog tijd om de gemoederen eens te peilen.
Krachten bundelen
Tijdens de Drone Challenge leren studenten van Summa, Fontys en Avans onder professionele begeleiding een drone te ontwerpen, bouwen en testen. In de samengestelde groepen zit bewust een mix tussen mbo’ers en hbo’ers, zodat zij hun krachten kunnen bundelen. Door de individuele techniektalenten in te zetten, komen ze tot de beste resultaten: een drone die bestand is tegen iedere challenge. Samen kun je meer. Nét zoals straks in het werkveld!
Robert: “De Drone Challenge is een onderwijsprogramma. De studenten doorlopen een proces van teamvorming. Aan de hand van een spel ontdekken ze welke rol het beste bij hun past. Dit maakt meteen inzichtelijk waar overschotten zijn en waar een tekort van is. Een projectleider geeft wekelijks de stand van zaken aan, terwijl de inkoper zorgt dat het team zo goedkoop mogelijk een drone bouwt.”
Iedere student levert een belangrijke bijdrage op zijn specifieke technisch gebied. Job Jansen, student Summa College: “Ik ben de handige Harry van het team en ik richt me op het solderen en assembleren. Daarnaast zorg ik ervoor dat het team zijn voetjes op de vloer houdt. Niet iedereen denkt altijd na over de praktische kant, waardoor je er uiteindelijk geen schroevendraaier tussen krijgt. Een architect kan nog zo mooi huis tekenen, maar als het niet te metselen is heb je er niks aan. Ik check of we ook kunnen maken wat zij bedenken.”
“Een architect kan nog zo mooi een huis tekenen, als het niet te metselen is, heb je er niets aan!”
Job Jansen, bbl-plus student Summa College
Aanpak
De teams maken zich op dit moment klaar voor interventies waarbij de drone beoordeeld wordt op vier elementen: het bouwen, een grip/grijp of verplaatsingsmechanisme, het ontwerpen van een object welke de drones op moet pakken en ervoor zorgen dat de drone iets voelt, merkt of ziet.
Robert: “Het vision onderdeel is nieuw en we zijn benieuwd hoe de teams dit gaan integreren in hun drone. Ook dagen we de creativiteit en strategie van de teams uit met een geprint 3D-object van metaal. Ieder team kent alleen zijn eigen object. De overige objecten zien ze pas tijdens de finale. Sommige teams ontwerpen een zo moeilijk mogelijk object, terwijl anderen gaan voor snelheid. Een inventief gripping mechanisme kan het verschil maken of je er als team met de winst vandoor gaat.”
Op weg naar de finale
Via het systeem waarin de deelnemers werken, ontvangen zij tussentijdse opdrachten, waarmee wordt gemonitord of de kwaliteit op orde is. Alles moet voor de finale op groen staan voor de jurering. Het gaat niet alleen om wie het beste presteert tijdens de finaledag, maar ook over de weg erheen. Eén team heeft bijvoorbeeld het drone certificaat al binnen, waardoor zij vandaag als eerste de lucht in gingen: een kippenvelmoment!
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.