Drukbezochte open dag: 'Dit is puur genieten'

Gepubliceerd op: 07 november 2021

Events

Op 6 november 2021 was er een open dag waar we kinderen en hun ouders mochten helpen in hun studiekeuzeproces.

Summa College - Drukbezochte open dag: 'Dit is puur genieten'

“Fijne gesprekken, geïnteresseerde mensen. We hebben ouders en de jeugd weer laten zien wie en wat Summa is. Een heerlijke dag. Extra werk? Dit is geen werk, dit is puur plezier.” Peter van den Broek, instructeur bij Summa Horeca, begeleidt studenten, praat met ouders en enthousiasmeert de mogelijk nieuwe studenten. Het is gezellig druk bij restaurant Smmaak, onderdeel van Summa Plaza. Zoals het druk is bij alle Summa-locaties die op zaterdag 6 november de deuren wijd openzetten voor de open dag.

In Helmond kijkt Jop Linsen (14) zijn ogen uit. Samen met zijn vader Martijn komt hij vanuit Nederweert een kijkje te nemen bij Summa Automotive, de nieuwe opleiding op de Automotive Campus. “Ik zit pas in de derde en ik ben een beetje aan het verkennen”, zegt hij in de grote werkplaats van de school. “Hier zitten technische opleidingen en een commerciële. Ik weet nog niet precies welke kant ik in wil, het trekt me allebei.”

Docent Jeffry van Dongen legt uit dat de nieuwe opleiding er heel anders uitziet dan Jeffry op het voortgezet onderwijs gewend is. “Er wordt meer een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de studenten”, zegt hij. “Ze krijgen meer eigen regie.” Dat beeld wordt ondersteund door Teun Gent (16) die tien weken geleden zijn opleiding bij Summa Automotive begon en vandaag aan ouders en kinderen iets vertelt over de school. “Ik laat ze in het protolab de 3D-printers zien, de lasersnijder en de andere apparaten. En ik vertel natuurlijk over hoe het er op school aan toegaat. Zelf vind ik het hier fijn. Je krijgt veel vrijheid. Dat is in het begin wel wennen, maar het is goed voor je ontwikkeling.” De vader van Jop denkt dat ook. “Hij zal in het begin best eens zijn neus stoten, maar daar wordt hij volgens mij alleen maar sterker van. Ik denk dat deze vorm van onderwijs prima bij hem past.”

Kiezen is moeilijk
In Eindhoven staan de parkeerplaatsen van de scholen aan de Sterrenlaan bijna vol. De nieuwe beautysalon op Sterrenlaan 4 trekt veel bekijks en ook de commerciële en bijvoorbeeld de fashionopleidingen hebben over belangstelling niet te klagen. Op Sterrenlaan 10 is Frank Reemers onder het genot van een kopje koffie in gesprek met zijn dochter Jasmijn (16). Jasmijn heeft al de opleiding Beveiliger bekeken en komt net terug van de afdeling Brood en Banket. “Kiezen is moeilijk”, zegt vader Frank. En daar is Jasmijn het helemaal mee eens. “Bij Beveiliger is het allemaal wat strakker dan hier”, vindt Jasmijn. “Ik weet nog niet wat ik wil, maar het zou allebei wel kunnen. Ik vind het een mooie school. Ik zie mezelf hier wel naartoe gaan, ja.”

Hetzelfde gevoel heeft Achraf, een tafeltje verder. Hij is pas vijftien, maar is volgend jaar toch al klaar met de mavo. “Ik heb bij ICT gekeken en dat vond ik heel leuk. Maar iets juridisch lijkt me ook wel wat. Ik moet er nog goed over denken.”

Nog geen examenjaar
Inderdaad moet je er goed over denken, vindt tweedejaars student Fashion Cahra. In een hoekje in de hal is ze bezig met het in elkaar zetten van stukken van een blouse. “Die blouse is ontworpen door een klasgenoot, een andere klasgenoot heeft het patroon gemaakt en ik zet het in elkaar.” Ze heeft al heel wat aankomende studenten en hun ouders te woord gestaan. “Ik vind het vooral slim als hier kinderen komen die nog niet in hun eindexamenjaar zitten. Er is zoveel keuze in opleidingen dat het moeilijk is om de juiste keuze te maken. Ikzelf kwam er bijvoorbeeld pas na twee jaar achter dat ik verkeerd had gekozen. Nu? Nu is het goed. Ik leer hier veel technieken en met die technieken als basis krijg ik alle ruimte om mijn eigen creativiteit te gebruiken. Ik vind het een superfijne opleiding.”

Summa is socialer
In het restaurant vliegen de minihapjes gebakken tarbot ondertussen als warme broodjes over de toonbank. Peter van den Broek krijgt de vraag van ouders waarom ze voor het Summa zouden moeten kiezen. “De makkelijkste vraag”, lacht hij. “Alle scholen zijn goed, maar Summa is socialer. We hebben niet alleen goed onderwijs, we kennen onze studenten. Dát is het verschil. Maar dat merk je pas als je hier op school komt.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag