Een pubquiz met de burgemeester op de Dag van Europa

Gepubliceerd op: 05 juli 2023

Brainport

De Eindhovense burgemeester is heel chill, vonden de eersteklassers Lottie en Fleur. Benaderbaar en aardig, duidelijk in zijn antwoorden. De studentes werden tweede bij de pubquiz op onze Dag van Europa, Jeroen Dijsselbloem was quizmaster en deelde anekdotes over zijn tijd bij de Europese Unie. De winst ging naar de heren Nick, Dylan en Jard, die grapten over een toekomst in de Belgische hoofdstad. De ontmoeting met onze burgemeester kwam na een leerzame ochtend met diverse debatten.

Summa College Pubquiz Europa 2023 nieuws

Docente Eliane Bourassin keek trots toe. Een flink deel van de organisatie lag in haar handen en de tweehonderd studenten hadden plezier op de dag waar ze naartoe had gewerkt. “Ze hebben goed meegedaan. Ik vind het belangrijk dat ze iets beleven wat ze doorgaans niet meemaken op een schooldag, dat ze iets voelen. En hoe mooi is het dat acht klassen vandaag gemengd meedoen? Dat onderlinge contact is waardevol.” De dag raakt de politiek-juridische dimensie van burgerschap, een belangrijke pijler van de studie. Alle deelnemende studenten zijn van de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist; denk dan aan de juridische, financiële en/of personele dienstverlening. “Zo’n tachtig procent zien we doorstromen naar het hbo”, vertelt teamleider Marcel Verstraeten.

Docent Ruud van Thiel genoot van de rollenspellen in de ochtend. “We simuleerden het debat zoals dat in Brussel verloopt, met verschillende politieke partijen en uiteenlopende standpunten. Onderwerp: gratis ov in Europa. Of zouden we het moeten beperken tot gratis openbaar vervoer voor studenten? Hoe kun je dat vervolgens handhaven? En moet je iets terugbetalen als je de studie niet afrondt? Over dit soort punten hebben we het gehad. Mooi om te zien.”

Vier thema’s en belangrijke lessen

Na de lunch arriveerde burgemeester Jeroen Dijsselbloem en begon de quiz, onder leiding van docent Thom Janssen. Er waren vier thema’s: Europa en cultuur, sport, politiek en facts & figures. De studenten deden in groepen mee, het antwoorden geschiedde via de smartphones. Af en toe ging de microfoon naar de burgemeester, die over zijn jeugd in Eindhoven vertelde en over zijn carrière. “Ik wilde dierenarts worden en dat mislukte. Dat is een les voor jullie allemaal: dat kan gebeuren. Weet dat het altijd wel goed komt. Er gaat een andere deur open, als je maar hard werkt en je kansen pakt.” Hij kijkt met een fijn gevoel terug op zijn tijd in Europa, waar hij onder meer voorzitter was van de Eurogroep (een gremium met de ministers van Financiën van de eurolanden). “Je bent voortdurend verbaal aan het knokken, iedereen is gedreven. Je leert culturen kennen. Het belang van de talen spreken is groot. Vooral zo kun je veel bereiken binnen de Europese Unie.” Zijn langste vergadering duurde daar 26 uur. “De adrenaline helpt je door de nacht. Griekenland mocht vervolgens in de EU blijven en de rust keerde terug. Daar doe je het voor.”

De quizvragen gingen over Dali en over hunebedden, over Riga en Kopenhagen, over de Brexit en de bevoegdheden van een Europarlementariër. Een bijzonder standbeeld in Eindhoven herkende de burgemeester uiteraard wel. Hij sprak liefdevol over zijn geboortestad: “De mooiste stad van Europa en de enige stad waarvan ik burgemeester zou willen zijn. Tot mijn pensioen, over twaalf jaar.” Na vijf kwartier waren het Nick, Dylan en Jard die wonnen. Ze hadden oprecht een leuke dag gehad, vertelden ze. En dat zeiden ook de runner-ups, Lottie en Fleur. “We moesten compromissen sluiten bij het debatteren. Dat was leerzaam. De quiz was ook leuk. We waren super fanatiek.” 

De burgemeester verliet het pand aan de Vestdijk met wijze woorden. “We gaan steeds meer samenwerken in Europa. De afspraken die we in Brussel maken, worden steeds belangrijker. En waar jullie later ook gaan werken, je krijgt ermee te maken. Daarom is het waardevol dat jullie je vandaag bezig hebben gehouden met het Europese Parlement. Mijn complimenten.”

Summa College dag van europa pubquiz nieuws 2

Summa College dag van europa pubquiz nieuws 3

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag