Een zelfgebouwde robot met skills

Gepubliceerd op: 03 april 2024

Events

Summa College Engineering FIRST Tech Challenge 2024 nieuws

Wie kiest voor Summa Engineering, kan meedoen aan leerzame en leuke activiteiten die plaatsvinden buiten het lesrooster. Onlangs was al de FIRST Robotics Competition in het nieuws, waarbij studente Floor met Team Rembrandts prijzen won in Californië. Al bijna vijftien jaar doen we ook mee aan de FIRST Tech Challenge (FTC). Manou Kessels (19) en Koen Geltink (20) vertellen over hun ervaringen binnen het Summa-team The Dukes of Brabant.

Manou, derdejaars student op de opleiding Mechatronica, was al langer geïnteresseerd in techniek. Na haar eerste jaar bij Summa raakte ze door docenten en oudere studenten enthousiast over de FTC. “Ze presenteerden hun team en lieten de robot zien die ze samen hadden gemaakt. Dat trok me erg aan.” Ook vierdeklasser Koen stroomde in gedurende zijn tweede studiejaar. “Er zijn in het land meer dan zestig FTC-teams. Het is erg leuk om deel uit te maken van zo’n team. Voor mij stopt het binnenkort, want ik haal mijn diploma. Maar je kunt wel in contact blijven, ideeën aandragen, jongeren inspireren. Dat zegt veel over onze hechte groep en de betrokkenheid die we voelen.”

Grenzen over

Vanuit FTC wordt ieder jaar wereldwijd een nieuwe uitdaging gedeeld met teams. Het is dan aan de studenten om binnen tien weken een robot te ontwerpen die tijdens de wedstrijden zo hoog mogelijk scoort op verschillende gebieden. Manou: “Dit jaar ging het om een robot die pixels kan oppakken, zeshoekige blokken. Onze robot kan die vervolgens vervoeren en weer neerleggen. Je krijgt extra punten als de robot zichzelf in de eindronde kan optakelen of als je er vliegtuigjes mee kan wegschieten.” Bij wedstrijden is het ook belangrijk dat je samenwerkt met andere teams; Manou en Koen hebben het al ervaren bij spannende gelegenheden van Groningen tot Duitsland en van de eigen Brainportregio tot in België. “We kwalificeerden ons dit jaar niet voor de Nederlandse finale”, zegt Koen. “Die was eind februari. Wij waren toen te vinden op een toernooi in Kaiserslautern, op een Amerikaanse vliegbasis. Ook een geweldige ervaring.”

Het harde werken meer dan waard

Op school heeft het team een oefenveld opgebouwd. Daar oefenen ze vele uren in de week met diverse wedstrijdelementen en testen ze uit wat bedacht werd binnen subteams als Software, Elektronica en CAD-tekenen. “Zo’n robot moet ook autonoom kunnen rijden”, vertelt Manou. “We blijven hem voortdurend optimaliseren. Iedereen heeft zijn eigen expertise en talent. We helpen elkaar ook, geven elkaar de kans om te leren. Het slokt veel van je tijd op, allemaal buiten school. Maar het is ieder uur waard.” Koen: “We leren ook veel meer dan alleen techniek. Denk aan plannen, organiseren, kosten berekenen, pr, fondsenwerving, samenwerken, communiceren... Dat maakt het voor mij heel waardevol. Naast de gezelligheid met het team. We hebben echt een fijne tijd samen.”

Het seizoen zit erop, er zijn nog enkele vriendschappelijk wedstrijden en promotie-events zoals open dagen. Na de zomer begint de hele cyclus weer van voor af aan. Studenten van Summa Engineering zijn welkom.

Summa College Engineering FIRST Tech Challenge 2024 team 2

Summa College Engineering FIRST Tech Challenge 2024 team 1

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze