kopzorgen

Eenzaam? Je bent niet de enige

Gepubliceerd op: 21 september 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: wat kun je doen als je eenzaam bent?

Summa College Life eenzaamheid header

Voel jij je vaak alleen, zelfs al ben je in een groep? Vraag je jezelf vaak af waarom je niemand hebt om leuke dingen mee te doen? Nou, je bent niet de enige. Van elke tien mensen hebben er vijf regelmatig gevoelens van eenzaamheid. Goed om te weten: je kunt er wat aan doen. Hier zijn 5 tips.

1. Weet dat je niet de enige bent


Zoals gezegd, zeker de helft van de jongeren om je heen voelt zich soms of vaak hetzelfde als jij. Iedereen speelt mooi weer op social media maar de helft zit ondertussen zich alleen op een kamertje te verbijten. Alleen al te weten dat je niet de enige bent, kan helpen.

2. Praten helpt


Het kan zijn dat jij je voor je eenzaamheid schaamt. Dat is tegelijk heel normaal én contraproductief. Praten helpt. Echt. Met je ouders, met een toffe docent, of met een van onze vertrouwenspersonen. Die zijn volledig onafhankelijk en willen graag weten waar je mee zit. Ook je ouders willen weten hoe het met je gaat, dus probeer het gesprek eens aan te gaan. Dat kan heel neutraal: je leest dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen, hebben jullie daar ook last van of van gehad?

3. Korte of lange eenzaamheid?


Is jouw eenzaamheid iets van de laatste maanden of jaren, of was je als kind ook vaak eenzaam? Het is belangrijk om je dit af te vragen. Als je altijd deze gevoelens hebt gehad, heb je wellicht gespecialiseerde hulp nodig. Je kunt hulp krijgen van iemand die ervoor gestudeerd heeft. Hier vind je er heel veel.

4. Onderneem actie


Dit is één van de moeilijkste dingen, maar het kan je helpen: kom in actie. Ga bij een club, zoek een plek waar ze iets doen wat je leuk vindt, een muziekvereniging of game club ofzo. Check een van de vele apps waarmee je nieuwe mensen kunt ontmoeten, en probeer zeker ook eens de volgende tip:

5. Sluit je aan bij Join us Eindhoven


Join Us is voor alle jongeren (12-30 jaar) die zin hebben in meer sociaal contact. Je kunt meedoen aan één van hun (online) groepen waardoor je leuke dingen kunt doen met leeftijdsgenoten en ondertussen aan je social skills kunt werken. Begeleiders helpen je daarbij. Check join-us.nu.

Een ander initiatief is Eindhoven Maatjes. Lees er hier meer over.

 

Dit is natuurlijk nog lang niet alles 

Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.

 


 

Summa College krijgt ik hier een punt voor Freek klein

Dit artikel is geschreven door

Freek van de Wijdeven
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag