Gelukkiger dan ooit op het mbo

Gepubliceerd op: 11 april 2024

Onderwijs

Na de havo kun je naar een hbo-opleiding, na het vwo kun je op een universiteit aan de slag. Maar steeds meer jongeren maken ook de bewuste keuze voor het mbo.

Summa College Merijn en Carlijn zijn gelukkig om het mbo 2024 nieuws

Daar zijn diverse redenen voor; belangrijk is in al die verschillende gevallen dat het erom gaat dat je lekker in je vel zit en een keuze maakt die bij jou past. In gesprek met studenten Carlijn Vesseur (21) en Merijn Nix (17). “Hier leren we ook iedere dag. Maar veel meer in de praktijk. En daar worden we blij van.”

Carlijn en Merijn studeren allebei bij Summa Veiligheid, waar onder meer toekomstige militairen worden opgeleid. Hij wil zich later inzetten bij het Korps Mariniers, zij doet de verpleegkundige opleiding van Defensie. “Ik heb de havo afgerond in Waalwijk”, vertelt Carlijn. “Daarna ging ik op het hbo Verpleegkunde studeren, maar na anderhalf jaar ben ik daarmee gestopt. Het was net een tandje te zwaar. Ik wist wel zeker dat ik in de zorg wilde werken. Het mbo was voor mij een logische stap. Natuurlijk dacht ik in het begin: jeetje, wat moet ik daar nu met mijn havo-diploma? Waarom lukte het mij niet op het hbo? Ga ik niet een stapje achteruit? Maar dat gevoel verdween razendsnel. Hier ben ik gelukkig, hier zit ik op mijn plek. En dan maakt het helemaal niet uit waar je leert. Het heeft zo moeten zijn. Ik ben een doener. Ik geniet van de afwisseling tussen theorie en praktijk. De sfeer op school is daarnaast heel fijn, ook niet onbelangrijk natuurlijk.”

“Het mbo past een stuk beter”

Merijn luistert en knikt. Het verhaal is herkenbaar. “Ik zat ook niet goed in mijn vel. Ik zat in vwo 4 en mijn motivatie ging richting het nulpunt. Lange dagen in de schoolbanken, saaie theorielessen, het gebrek aan sportieve uitdagingen. Ik ging in gesprek met mijn ouders, ik wilde zo niet langer door. Wilde ik dan naar de havo, of direct naar een omgeving die past bij mijn ambities? Ik wil het leger in, dus het werd dat laatste. Bij Summa bezocht ik een open dag en dat beviel direct. Ik schreef me vrij laat in, ik was de allerlaatste die werd aangenomen. En sindsdien ben ik blij. Het mbo past een stuk beter. Ik ben iemand die actief bezig wil zijn, met allerlei uitdagingen, vooral op fysiek gebied. De praktijk maakt het voor mij leuk. Korporaals en sergeanten nemen ons nu al mee in hun wereld, later kom ik overal en nergens terecht en daar krijg ik nu al heel veel van mee. En het leren gaat me natuurlijk goed af, omdat ik het vwo gewend was. Mijn buddy heeft ook een havo-verleden, die wilde ook lekker de praktijk in. We leren hier iedere dag, maar op een andere manier.”

Doen wat bij jou past

Ze hebben geen dag spijt van hun keuze. “Mijn ouders zijn ook blij”, zegt Merijn. “Ze zien dat ik nu lekker in mijn vel zit. Dat is het meest belangrijk.” Carlijn: “Wat ik later wil gaan doen, zie ik nog wel. Ik kan alle kanten op met mijn opleiding. Misschien ga ik nog een nieuwe poging wagen op het hbo, ik sluit niets uit. De kennis die ik nu opdoe, neem ik overal mee naartoe. Ik vind: dit is jouw leven. Je moet doen wat bij jou past. Dan is het niet belangrijk wat anderen daarvan vinden. Het gaat om jou.”

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze