school

Gijs kiest bewust voor het mbo na zijn havo-diploma

Gepubliceerd op: 19 april 2024

Onderwijs

In een onderwijslandschap waarin de overstap van havo naar hbo vaak als vanzelfsprekend wordt gezien, heeft de 22-jarige Gijs Vangerven uit Valkenswaard een andere keuze gemaakt. “Het idee dat je na de havo automatisch naar het hbo gaat, wordt vaak als de norm gezien. Ik vind dat je als havist niet alleen moet kijken naar vervolgopleidingen op hbo-niveau. Als een mbo-opleiding je leuker lijkt, ga dan gerust voor het mbo; dat zijn ook goede opleidingen!”

Summa College - Gijs kiest bewust voor het mbo na zijn havo-diploma

Na zijn havo-diploma begon hij, als vanzelfsprekend, aan een hbo-opleiding. “Logistiek engineering. Bleek niet echt mijn opleiding. Er waren maar een paar zaken die ik interessant vond. En sommige vakken waren een stuk lastiger dan gedacht; statistiek en wiskunde…. En er moesten veel verslagen gemaakt worden, helemaal niet mijn ding.”

Hondenvoerfabriek

Gijs stopte met de studie en zocht een tijdelijk baantje. Dat tijdelijke baantje bracht hem – ook tot zijn eigen verrassing – een jaar later uiteindelijk bij Summa Engineering. “Ik werkte bij een hondenvoerfabriek in Steensel. Daar bediende ik lange tijd een machine. Die sensoren, de bewegingen, ik vond het geweldig. En toen er iemand langs kwam om de machine te programmeren dacht ik: ‘dat ziet er interessant uit!’”

Tot grote opluchting van zijn omgeving oriënteerde hij zich weer voorzichtig online op een nieuwe opleiding. “Ik dacht eerst aan werktuigbouwkunde, maar dat vond ik te mechanisch.”

Mix van alles

Werktuigbouwkunde viel dus af. Maar bij mechatronica vielen alle puzzelstukjes wel op hun plaats. “Summa Engineering heeft de opleiding Technicus mechatronica. Dat paste. Dat is een mix van alles; mechanisch, elektrisch en een beetje programmeren. Heel breed; dat maakt het ook zo uitdagend!”

Met zijn havo-diploma op zak kon Gijs direct instromen in het tweede jaar. “Na het eerste jaar kiezen studenten voor één van de vier uitstroomrichtingen. Voor mij was al duidelijk  dat ik mechatronica wilde gaan doen. Dus ik heb dat tussenjaar weer terug gewonnen.”

Afwisseling

Gijs zit nu in zijn derde jaar. Hij heeft zijn tweede stage afgerond en maakt zich op voor zijn eindexamenjaar. “Volgend schooljaar nog een half jaartje naar school en aansluitend mijn afstudeerstage.” Wat hij daarna gaat doen, is nog volledig open. “Omdat ik nu heel breed wordt opgeleid, kan ik nog alle kanten op. Misschien ga ik me verder specialiseren, misschien een tweejarige hbo-opleiding en misschien vind ik wel een goede afstudeerstage waar ik meteen aan de bak kan.”

Voor bedrijven die zitten te springen om Gijs heeft hij nog een boodschap: “het moet geen saai eentonig werk zijn. Ik houd namelijk van afwisseling.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze