Gratis hygiëneproducten voor studentes

Gepubliceerd op: 25 november 2022

Life

Het Summa College pakt menstruatie-armoede aan en is daarmee de eerste mbo-instelling in Zuid-Nederland die menstruatieproducten gratis ter beschikking stelt aan studenten. Een deel van de vrouwelijke studenten komt tijdens de menstruatie niet naar school. De stijgende kosten van levensonderhoud spelen hierbij een rol.

Summa College - hygiëne-producten voor studentes

Vanaf 2023 zal op onze locaties in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Boxtel gratis maandverband en tampons ter beschikking komen. De hygiëneproducten worden in alle damestoiletten van de onderwijsinstelling via een speciale dispenser verspreid. De voorziening is in nauwe samenwerking met de studentenraad tot stand gekomen.

Teamleider Helga Atteveld en een van de initiatiefnemers: “Uit onze gegevens blijkt dat het verzuim van vrouwelijke studenten tijdens hun menstruatie hoger ligt dan van mannelijke studenten. Terwijl dezelfde cijfers ook aangeven dat meiden in principe minder onderwijs overslaan dan jongens.”

Mondiaal probleem

Menstruatie-armoede is een mondiaal probleem. Internationaal onderzoek wijst uit dat negen procent van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar te weinig geld heeft voor maandverband of tampons. Door een dubbel taboe – zowel armoede als menstruatie – kreeg dit onderwerp tot nog toe niet de aandacht die het verdient.

“Als onderwijsinstelling willen we dat iedereen een eerlijke kans krijgt een studie te volgen", zegt teamleider Margret Lingers. “Met dit initiatief leveren we een bijdrage aan het verminderen van kansenongelijkheid tussen vrouwelijke en mannelijke studenten.” Na afloop van de pandemie heeft de menstruatie-armoede zich nadrukkelijk gemanifesteerd. “Niet alleen wij, maar álle onderwijsinstellingen hebben er last van.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag